Warzywa krzyzowe chronią przed nowotworami

napisał/a: dietetyk_radzi 2011-10-03 17:33
Na portalu We2 ukazał się mój artykuł o warzywach krzyżowych w diecie i ich pozytywnym wpływie na ochronę przed nowotworami. Artykuł znajdziecie pod adresem http://www.we-dwoje.pl/warzywa;krzyzowe;chronia;przed;nowotworami,artykul,24715.html Zachęcam do zapoznania się z treścią i chętnych zapraszam do dyskusji i zadawania pytań :)
napisał/a: benek56 2011-11-19 11:34
A jak takie warzywa mają się do właściwej pracy jelit. Bo jeżeli ktoś ma chore jelit to raczej może zrezygnować z nich (znaczy musi)
napisał/a: dietetyk_radzi 2011-11-19 14:39
benek56, wszystko zależy od tego jaka jest choroba jelit. Wiadomo, że jeśli są stany zapalne to ogranicza się wszystko co drażni jelita, więc warzywa krzyżowe i wiele innych produktów zawierających błonnik lub mogących wzdymać itd. eliminuje się z diety.
Jeżeli jelita mają zaburzoną perystaltykę, czyli nie pracują prawidłowo to w wielu przypadkach zwiększa się ilość błonnika ( np. w zaparciach, uchyłkowatości jelit), więc wtedy spokojnie można spożywać te warzywa. Ale tutaj też ważny jest powód złego funkcjonowania jelit, bo są też takie stany, w których ten błonnik się ogranicza.
Jeśli komuś dokuczają np. wzdęcia, które także są zaburzeniem pracy jelit może spożywać te warzywa, ale w mniejszych ilościach, bardziej rozgotowane.Wówczas mniej drażnią. Poza tym można wybierać te, które są spośród nich same w sobie mniej drażniące. Przykładowo mniej drażniące są brokuły niż kalafior.