Sos Chilli [Na zimę]

napisał/a: Jaah 2012-08-31 11:15
Witam!

Nastał czas przetworów, zapasów na zimę.. może mój przepis na piekielnie ostry sos chilli wam się spodoba!

- 2 kg papryki chilli lub pepperoni, jalapeno lub habanero.
- 0.5 szklanki (lub więcej ,zależy od was) octu z czerwonego wina
- Pieprz cayenne - pół opakowania
- Papryka słodka - pół opakowania
- Papryka ostra - pół opakowania
- świeży czosnek
- czosnek granulowany - pół opakowania
- 2 średniej wielkości cebule
- sól
-pieprz
-pół szklanki cukru

Przygotowanie:
Do blendera wrzucamy papryczki(całe, z nasionami) świeży czosnek i cebulę. Zalewamy szklanką wody, żeby zrobił się nam sos, a nie poszatkowane warzywa i blenderujemy na gęsty sos. Następnie, sos wylewamy do garnka, dodajemy ocet z czerwonego wina, paprykę ostrą, paprykę słodką, czosnek granulowany, pieprz cayenne, cukier, sól, pieprz (sami musicie wyczuć ile) i gotujemy.. Jak długo ? Aż sos będzie naprawdę gęsty. Tak gęsty, jak przecier pomidorowy.
Następnie, sos wylewamy do słoików i pasteryzujemy.
Ten sos to naprawdę świetna sprawa. Jest świetny do mięs, marynat, lub jako składnik innych sosów.
Polecam, naprawdę warto! Teraz papryczki są dosyć tanie, więc możecie spróbować.
W supermarkecie mały słoiczek takiego sosu to jakieś 8-10 złotych, także opłaca się zrobić w domu!
napisał/a: ruruszka 2012-12-30 14:24
Mam bardzo niski prób odporności na ostre smaki, więc pewnie po tym sosie zionęłabym ogniem ;) Ale mojemu mężczyźnie na pewno by się on spodobał :)
napisał/a: Leniwa2 2013-08-13 17:45
Uwielbiam wszystko co [mod:reklama usunięta] dlatego z ogromną przyjemnością skorzystam z przepisu.