Przekąski - czyli czym poczęstować gości

napisał/a: errr 2014-03-09 14:38
na ciepło
to jest super
https://www.facebook.com/1000przepisowza10zl/photos/a.546258122117811.1073741834.545998938810396/578927968850826/?type=3&theater
to też może być
http://www.przepisy.pl/temat/przekaski-karnawalowe/przepis/faszerowane-pieczarki-z-serowym-dipem
napisał/a: mnpszmer 2014-03-10 10:13
KarolciaK, ja czasem jakies ziola tez daje, ale nie zawsze. Narobila mi sie ochota na te papryki :) i wlasnie mysle czy nie zrobic ich na obiad czy lepiej pulpety bo dawno nie bylo w sosie pomidorowym, ale w sumie w tym tygodniu golabki chce robic wiec moze lepiej teraz te papryki.
napisał/a: Valkiria_ 2014-03-17 06:59
Hej dziewczyny ;) wczoraj mialam ta imprezo-wyżerkę patapetowko-urodzinowa :P zwaliło sie 10 osób plus 4 dzieci :D zdecydowalam sie w końcu zrobić salatke z tortellini - szczerze powalila na kolana. Skladniki- 4 lyzki greckiego jogurtu, 3 lyzki majonezu, 2 op tortellini tri colore, 20 dag sera zoltego pokroić w kostkę, 30 dag szynki konserwowej pokroić w kostkę, 300 gram pomidorkow koktajlowych w kostkę, serek feta w kostkę i puszka kukurydzy odsączona z zalewy. Naprawdę palce lizać. A jako"danie glowne" byla domowa pizza (dzieci kochaja). Dla dzieciaków opcja z sama szynka, serem i kukurydza a dla dorosłych z tuńczykiem, kabanosem i salami plus oczywiscie ziola- majeranek, tymianek, bazylia, oregano. Przepis na ciasto znalazłam w necie :) do tego zrobilismy parę litrów soku w sokowirówce z pomarańczy, jablek i marchewki i wszyscy byli zadowoleni :P potem pisalam tort od mamy który mi upiekla na urodziny, z kawą. A dzieciaki miały ciacha i biszkopty z kremem. Pierwsza moja autorska impreza :D
napisał/a: Jusik 2014-04-29 12:32
Na 3 urodziny Patryka zrobiłam:
deser:
- tort tęczowy z kremem budyniowym i dżemem z czarnej porzeczki
- ciasto zielone cytrynowe z kremem cytrynowym, kiwi i zieloną galaretką
- babka adwokatowa

zimna płyta:
- pasztet soczewicowy z żurawiną
- krakersowe sushi
- roladki z grillowanego bakłażana z musem gryczano- pieczarkowym, polane śmietaną z orzechów nerkowca
- patera wędlin i serów
- pasta z czerwonej fasoli
- sałatka brokułowa
- szałot
- galert
- filety i klopsy rybne z zalewy
- pomidory z mozzarellą
- jajka faszerowane

kolacja
- kiełbasa z cebulą
- strogonof z indyka
- barszcz z krokietem

Wszystko stało na stole szwedzkim
napisał/a: *EDyTA* 2014-04-29 19:09
Jusik, proszę o przepisy na te 3 ciasta
napisał/a: Jusik 2014-04-30 20:47
Edytko dla Ciebie :)

* tęczowy http://www.mojewypieki.com/przepis/teczowy-tort-rainbow-cake

* cytrynowe (jakiś błąd mi wyskakuje :/ nazywa się ciasto cytrynowe z kremem i kiwi)

* babka adwokatowa http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/11/babka-advokatowa.html
napisał/a: Miśka27 2014-04-30 20:51
Jusik, wow, ale poszalałaś :) Wszystko brzmi smakowicie :)
napisał/a: Jusik 2014-05-01 22:50
Miśka27, no było pyszne bez wyjątku :)
napisał/a: Misiaq 2014-05-02 16:21
Jusik napisal(a):krakersowe sushi
Co to jest?
napisał/a: Jusik 2014-05-05 08:40
Misiaq, http://szczypta-wege.blog.pl/tag/krakersy/
napisał/a: Misiaq 2014-05-05 18:53
Jusik, dzięki
A dlaczego to się nazywa sushi to nie wiem
napisał/a: Jusik 2014-05-06 08:59
Misiaq napisal(a):A dlaczego to się nazywa sushi to nie wiem
ja też nie, ale jest naprawdę dobre choć z tak prostych składników :)