Alkohole - własnej produkcji
napisał/a:
Karolinka_U
2009-08-07 13:00
Zabrałam się za robienie alkholi wlasnej produkcji - może ktoś skorzysta
Likier truskawkowy
Składniki na 2 butelki (poj. 500ml):
- 400g truskawek
-125g cukru
- 170 ml świeżo wyciśniętego soku cytrynowego
- 170 ml czystej wódki
- 400ml wody
Przygotowanie:
Truskawki umyć, osuszyc, usunąć ogonki (można także uzyć mrozonych). Cukier zmieszać w rondlu z 400ml wody. Mieszając, gotować, aż cukier całkowicie się rozpuści. Truskawki zmiksować, wymieszać z syropem, sokiem cytrynowym i wódką, przelać przez lejek do wysterylizowanych butelek, wstawić do lodówki.
Czas przyrządzania ok.20 minut (plus czas gotwania syropu)
Trwałość k. 8 tygodni (w lodówce) - znika zdecydowanie szybciej
Miłosny likier brzoskwiniowy
1 kg brzoskwiń
40 dag cukru
0,5 l czystej wódki
100 g spirytusu
Dojrzałe brzoskwinie kroimy w ćwiartki, zasypujemy cukrem i zostawiamy na kilka dni aż puszczą sok. Następnie wlewamy wódkę, spirytus i pozostawiamy na 2 - 3 tygodnie. Po tym czasie zlewamy przez gazę do czystych butelek i szczelnie zamykamy.
zaczęłam robic dzisiaj więc dam relacje z efektu koncowego
Będe robic jeszcze kilka likierów więc na bieżąco będę dorzucać przepisy
Likier truskawkowy
Składniki na 2 butelki (poj. 500ml):
- 400g truskawek
-125g cukru
- 170 ml świeżo wyciśniętego soku cytrynowego
- 170 ml czystej wódki
- 400ml wody
Przygotowanie:
Truskawki umyć, osuszyc, usunąć ogonki (można także uzyć mrozonych). Cukier zmieszać w rondlu z 400ml wody. Mieszając, gotować, aż cukier całkowicie się rozpuści. Truskawki zmiksować, wymieszać z syropem, sokiem cytrynowym i wódką, przelać przez lejek do wysterylizowanych butelek, wstawić do lodówki.
Czas przyrządzania ok.20 minut (plus czas gotwania syropu)
Trwałość k. 8 tygodni (w lodówce) - znika zdecydowanie szybciej
Miłosny likier brzoskwiniowy
1 kg brzoskwiń
40 dag cukru
0,5 l czystej wódki
100 g spirytusu
Dojrzałe brzoskwinie kroimy w ćwiartki, zasypujemy cukrem i zostawiamy na kilka dni aż puszczą sok. Następnie wlewamy wódkę, spirytus i pozostawiamy na 2 - 3 tygodnie. Po tym czasie zlewamy przez gazę do czystych butelek i szczelnie zamykamy.
zaczęłam robic dzisiaj więc dam relacje z efektu koncowego
Będe robic jeszcze kilka likierów więc na bieżąco będę dorzucać przepisy
napisał/a:
MonikaDaria
2009-08-07 14:16
Po wypłacie na któryś się skuszę :D No chyba że po 17-tym spróbuję choć odrobinkę ;) zanim sama zrobię
napisał/a:
Karolinka_U
2009-08-07 15:13
kto wie kto wie
mam jeszcze przepisy na kilka likierow więc jakby co to pisz jakie cię interesują
mam jeszcze przepisy na kilka likierow więc jakby co to pisz jakie cię interesują
napisał/a:
MonikaDaria
2009-08-07 15:46
A masz na kawowy?
napisał/a:
Karolinka_U
2009-08-07 15:49
oczywiście, że mam
[ Dodano: 2009-08-07, 15:51 ]
Likier kawowy
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego, 125 ml spirytusu, niepełna szklanka cukru, 3 łyżki kawy rozpuszczalnej.
3/4 puszki mleka wlać do garnka i podgrzewać na wolnym ogniu. Jak będzie ciepłe wsypać cukier i podgrzewać dalej na małym ogniu cały czas mieszając. Rozrobić kawę z pozostałą ilością mleka i wlać do mleka z cukrem. Podgotować chwilkę i następnie ostudzić cały czas mieszając. Gdy ostygnie wlać strumieniem spirytus cały czas mieszając.
Mozna uzyc 0,5l wódki
[ Dodano: 2009-08-07, 15:51 ]
Likier kawowy
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego, 125 ml spirytusu, niepełna szklanka cukru, 3 łyżki kawy rozpuszczalnej.
3/4 puszki mleka wlać do garnka i podgrzewać na wolnym ogniu. Jak będzie ciepłe wsypać cukier i podgrzewać dalej na małym ogniu cały czas mieszając. Rozrobić kawę z pozostałą ilością mleka i wlać do mleka z cukrem. Podgotować chwilkę i następnie ostudzić cały czas mieszając. Gdy ostygnie wlać strumieniem spirytus cały czas mieszając.
Mozna uzyc 0,5l wódki
napisał/a:
basia1125
2009-08-07 21:08
Aaaaa, to Ty likierki robisz.
Ja w tamtym roku nalewki robilam i wyszly pyszne.
Mocne trochę, teraz już dodalabym odrobinę mniej alkoholu.
Ja w tamtym roku nalewki robilam i wyszly pyszne.
Mocne trochę, teraz już dodalabym odrobinę mniej alkoholu.
napisał/a:
MonikaDaria
2009-08-07 21:18
Brzmi pysznie, dzięki
napisał/a:
Karolinka_U
2009-08-07 21:47
Może ktoś jeszcze skorzysta i zrobi sobie wino
Wino z czarnych porzeczek (15 l)
5,6 l soku (8 kg czarnych porzeczek)
3,2 kg cukru
5 l wody
drożdże winiarskie
Sok z czarnych porzeczek można uzyskać wykorzystując sokownik lub sokowirówkę. W ostateczności można wrzucić owoce surowe, które trzeba rozgnieść w rękach. Wszystkie składniki wlać do gąsiora, na końcu dodać drożdże. Odstawić na 7-8 tygodni, poczym zlać. Wino rewelacyjne w smaku!
Wino z rodzynków (5 l)
650 g rodzynek
2,8 l wody
850 g cukru
7 g kw.cytr.
drożdże winiarskie
1/2 paczki pożywki
Rodzynki należy rozdrobnić (pokroić, rozetrzeć lub tym podobne) i wrzucić do gąsiora. Wodę wraz z rozpuszczonym cukrem trzeba zagotować, ostudzić i wlać do gąsiora. Kwasek cytrynowy i pożywkę rozpuścić w pół szklanki przegotowanej wody, następnie wlać do gąsiora. Wszystko razem zamieszać, dolać drożdże i zatkać wg wskazówek powyżej.
Bardzo smaczny słodki "wermut"
Składniki:
3 litry wody
1,5 kg cukru lub trochę mniej-ok 1,1 kg
1 cukier waniliowy
0,5 kg ryżu surowego
1 gałka muszkatołowa w kawałkach
kilka rodzynek
1 cytryna w kawałkach
3 gożdziki
2 ziela angielskie
2 szczypty cynamonu
5 dag drożdży piekarniczych świeżych
Sposób przyrządzenia:
Wszystko wymieszać w 5-cio litrowym słoju, zostawić w chłodzie na 6 tygodni.Zlać do butelek, zamknąć szczelnie i odstawić jeszcze na 3 tygodnie.
Wino z czarnych porzeczek (15 l)
5,6 l soku (8 kg czarnych porzeczek)
3,2 kg cukru
5 l wody
drożdże winiarskie
Sok z czarnych porzeczek można uzyskać wykorzystując sokownik lub sokowirówkę. W ostateczności można wrzucić owoce surowe, które trzeba rozgnieść w rękach. Wszystkie składniki wlać do gąsiora, na końcu dodać drożdże. Odstawić na 7-8 tygodni, poczym zlać. Wino rewelacyjne w smaku!
Wino z rodzynków (5 l)
650 g rodzynek
2,8 l wody
850 g cukru
7 g kw.cytr.
drożdże winiarskie
1/2 paczki pożywki
Rodzynki należy rozdrobnić (pokroić, rozetrzeć lub tym podobne) i wrzucić do gąsiora. Wodę wraz z rozpuszczonym cukrem trzeba zagotować, ostudzić i wlać do gąsiora. Kwasek cytrynowy i pożywkę rozpuścić w pół szklanki przegotowanej wody, następnie wlać do gąsiora. Wszystko razem zamieszać, dolać drożdże i zatkać wg wskazówek powyżej.
Bardzo smaczny słodki "wermut"
Składniki:
3 litry wody
1,5 kg cukru lub trochę mniej-ok 1,1 kg
1 cukier waniliowy
0,5 kg ryżu surowego
1 gałka muszkatołowa w kawałkach
kilka rodzynek
1 cytryna w kawałkach
3 gożdziki
2 ziela angielskie
2 szczypty cynamonu
5 dag drożdży piekarniczych świeżych
Sposób przyrządzenia:
Wszystko wymieszać w 5-cio litrowym słoju, zostawić w chłodzie na 6 tygodni.Zlać do butelek, zamknąć szczelnie i odstawić jeszcze na 3 tygodnie.
napisał/a:
saxony
2009-08-07 22:23
ten "ktos" juz tu jest
na to wino juz mam smaka
eeee... to dlugie oczekiwanie mi sie nie podoba
Karolinka_U, dziekuje juz jest w zakladkach
napisał/a:
MonikaDaria
2009-08-08 20:56
Pisze się z rodzynek :P
Super winka
napisał/a:
Karolinka_U
2009-08-09 06:49
kopiowałam z netu z zapisanej stronki i nawet nie zauważyłam
napisał/a:
Karolinka_U
2009-08-10 20:08
Brzoskwinki puściły na tyle soku, że dolałam juz spirytus i wódke i teraz 2-3 tygodnie i likierek gotowy
Teraz robie Malibu - dopiero pierwszy etap
15 dkg wiórków kokosowych
250 ml spirytusu
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
Wiórki zalać spirytusem i odstawić na 3-4 dni. Nastepnie przecedzić i do spirytusu dodać 2 rodzaje mleka. Zmiksować i ochłodzić.
[ Dodano: 2009-08-10, 20:08 ]
Necia,
Teraz robie Malibu - dopiero pierwszy etap
15 dkg wiórków kokosowych
250 ml spirytusu
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
Wiórki zalać spirytusem i odstawić na 3-4 dni. Nastepnie przecedzić i do spirytusu dodać 2 rodzaje mleka. Zmiksować i ochłodzić.
[ Dodano: 2009-08-10, 20:08 ]
Necia,