Alkohole - własnej produkcji

napisał/a: Karolinka_U 2009-08-07 13:00
Zabrałam się za robienie alkholi wlasnej produkcji - może ktoś skorzysta

Likier truskawkowy

Składniki na 2 butelki (poj. 500ml):
- 400g truskawek
-125g cukru
- 170 ml świeżo wyciśniętego soku cytrynowego
- 170 ml czystej wódki
- 400ml wody

Przygotowanie:
Truskawki umyć, osuszyc, usunąć ogonki (można także uzyć mrozonych). Cukier zmieszać w rondlu z 400ml wody. Mieszając, gotować, aż cukier całkowicie się rozpuści. Truskawki zmiksować, wymieszać z syropem, sokiem cytrynowym i wódką, przelać przez lejek do wysterylizowanych butelek, wstawić do lodówki.

Czas przyrządzania ok.20 minut (plus czas gotwania syropu)

Trwałość k. 8 tygodni (w lodówce) - znika zdecydowanie szybciej



Miłosny likier brzoskwiniowy

1 kg brzoskwiń
40 dag cukru
0,5 l czystej wódki
100 g spirytusu

Dojrzałe brzoskwinie kroimy w ćwiartki, zasypujemy cukrem i zostawiamy na kilka dni aż puszczą sok. Następnie wlewamy wódkę, spirytus i pozostawiamy na 2 - 3 tygodnie. Po tym czasie zlewamy przez gazę do czystych butelek i szczelnie zamykamy.





zaczęłam robic dzisiaj więc dam relacje z efektu koncowego



Będe robic jeszcze kilka likierów więc na bieżąco będę dorzucać przepisy
napisał/a: MonikaDaria 2009-08-07 14:16
Po wypłacie na któryś się skuszę :D No chyba że po 17-tym spróbuję choć odrobinkę ;) zanim sama zrobię
napisał/a: Karolinka_U 2009-08-07 15:13
Moniś napisal(a): No chyba że po 17-tym spróbuję choć odrobinkę
kto wie kto wie

Moniś napisal(a):Po wypłacie na któryś się skuszę
mam jeszcze przepisy na kilka likierow więc jakby co to pisz jakie cię interesują
napisał/a: MonikaDaria 2009-08-07 15:46
Karolinka_U napisal(a):mam jeszcze przepisy na kilka likierow więc jakby co to pisz jakie cię interesują

A masz na kawowy?


Karolinka_U napisal(a):kto wie kto wie

napisał/a: Karolinka_U 2009-08-07 15:49
Moniś napisal(a):A masz na kawowy?
oczywiście, że mam

[ Dodano: 2009-08-07, 15:51 ]
Likier kawowy

1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego, 125 ml spirytusu, niepełna szklanka cukru, 3 łyżki kawy rozpuszczalnej.

3/4 puszki mleka wlać do garnka i podgrzewać na wolnym ogniu. Jak będzie ciepłe wsypać cukier i podgrzewać dalej na małym ogniu cały czas mieszając. Rozrobić kawę z pozostałą ilością mleka i wlać do mleka z cukrem. Podgotować chwilkę i następnie ostudzić cały czas mieszając. Gdy ostygnie wlać strumieniem spirytus cały czas mieszając.

Mozna uzyc 0,5l wódki
napisał/a: basia1125 2009-08-07 21:08
Aaaaa, to Ty likierki robisz.
Ja w tamtym roku nalewki robilam i wyszly pyszne.
Mocne trochę, teraz już dodalabym odrobinę mniej alkoholu.
napisał/a: MonikaDaria 2009-08-07 21:18
Karolinka_U napisal(a):Likier kawowy

Brzmi pysznie, dzięki
napisał/a: Karolinka_U 2009-08-07 21:47
Może ktoś jeszcze skorzysta i zrobi sobie wino

Wino z czarnych porzeczek (15 l)
5,6 l soku (8 kg czarnych porzeczek)
3,2 kg cukru
5 l wody
drożdże winiarskie

Sok z czarnych porzeczek można uzyskać wykorzystując sokownik lub sokowirówkę. W ostateczności można wrzucić owoce surowe, które trzeba rozgnieść w rękach. Wszystkie składniki wlać do gąsiora, na końcu dodać drożdże. Odstawić na 7-8 tygodni, poczym zlać. Wino rewelacyjne w smaku!

Wino z rodzynków (5 l)
650 g rodzynek
2,8 l wody
850 g cukru
7 g kw.cytr.
drożdże winiarskie
1/2 paczki pożywki

Rodzynki należy rozdrobnić (pokroić, rozetrzeć lub tym podobne) i wrzucić do gąsiora. Wodę wraz z rozpuszczonym cukrem trzeba zagotować, ostudzić i wlać do gąsiora. Kwasek cytrynowy i pożywkę rozpuścić w pół szklanki przegotowanej wody, następnie wlać do gąsiora. Wszystko razem zamieszać, dolać drożdże i zatkać wg wskazówek powyżej.

Bardzo smaczny słodki "wermut"

Składniki:
3 litry wody
1,5 kg cukru lub trochę mniej-ok 1,1 kg
1 cukier waniliowy
0,5 kg ryżu surowego
1 gałka muszkatołowa w kawałkach
kilka rodzynek
1 cytryna w kawałkach
3 gożdziki
2 ziela angielskie
2 szczypty cynamonu
5 dag drożdży piekarniczych świeżych
Sposób przyrządzenia:
Wszystko wymieszać w 5-cio litrowym słoju, zostawić w chłodzie na 6 tygodni.Zlać do butelek, zamknąć szczelnie i odstawić jeszcze na 3 tygodnie.
napisał/a: saxony 2009-08-07 22:23
Karolinka_U napisal(a):Może ktoś jeszcze skorzysta i zrobi sobie wino


ten "ktos" juz tu jest

Karolinka_U napisal(a):Wino z czarnych porzeczek (15 l)


na to wino juz mam smaka

Karolinka_U napisal(a):Odstawić na 7-8 tygodni,


eeee... to dlugie oczekiwanie mi sie nie podoba

Karolinka_U, dziekuje juz jest w zakladkach
napisał/a: MonikaDaria 2009-08-08 20:56
Karolinka_U napisal(a):Wino z rodzynków (5 l)

Pisze się z rodzynek :P


Super winka
napisał/a: Karolinka_U 2009-08-09 06:49
Moniś napisal(a):Pisze się z rodzynek
kopiowałam z netu z zapisanej stronki i nawet nie zauważyłam
napisał/a: Karolinka_U 2009-08-10 20:08
Brzoskwinki puściły na tyle soku, że dolałam juz spirytus i wódke i teraz 2-3 tygodnie i likierek gotowy

Teraz robie Malibu - dopiero pierwszy etap

15 dkg wiórków kokosowych
250 ml spirytusu
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

Wiórki zalać spirytusem i odstawić na 3-4 dni. Nastepnie przecedzić i do spirytusu dodać 2 rodzaje mleka. Zmiksować i ochłodzić.

[ Dodano: 2009-08-10, 20:08 ]
Necia,