Przepisy na pyszne ciasta.

napisał/a: ~gość 2013-04-22 14:36
Jusik napisal(a):kłopot mam z tortem
a chcesz robić taki tort tort? bo ja ogólnie robię dla męża "tort" z galaretek i bitej śmietany, jest lekki a dziecku na pewno spodoba się mnogość kolorów :)
napisał/a: Jusik 2013-04-24 13:37
vanilla napisal(a):a chcesz robić taki tort tort?
no tortowy tort :P

już wymyśliłam, chciałam, żeby był raczej lekki i znalazłam przepis na tort jogurtowy :)
http://www.smakowekubki.com/2010/09/tort-jogurtowy.html
tylko dekoracja będzie z M&M'sów i biszkoptów podłużnych :)

vanilla napisal(a): "tort" z galaretek i bitej śmietany,
oj czuję,że w rodzinie Młodego by to nie przeszło
napisał/a: krasnolud1 2013-04-24 19:22
Jusik, co prawda nie pochwalam chemii w żywieniu, ale raz na jakiś czas nie zaszkodzi - możee takie coś? http://slodkierzeczy.pl/2012/06/jak-zrobic-teczowy-tort-przepis/
napisał/a: Jusik 2013-04-25 06:55
Mimezja, dzięki, rok temu chciałam go zrobić, ale padło na tort makowy z białą czekoladą a teraz nie mam wiele czasu by piec kolorowe blaty :P ale dzięki za propozycję :)
napisał/a: hendyman 2013-11-18 22:37
ma ktoś przepis na stefanka?
napisał/a: aga3201 2014-04-08 12:57
Każdy wie, co to jest ciasto i jak je jeść. Nie każdy jest jednak opętany fanatyczną obsesją w zakresie wypieków, ale trudno szukać kogoś, kto nie lubiłby żadnego. A jednak, w pogoni za drobną przyjemnością, notorycznie zasypujemy się gotowymi produktami, w których zapewne i sam producent nigdy nie do końca dowiedział się, co tak naprawdę się znajduje. Bo czy można zaufać czemuś, czego dwie trzecie składu zaczyna się na literę „E” i wbrew pozorom, nie jest żadnym wyrazem. Do czyszczenia powierzchni wszelakich – może i słusznie. Ale dlaczego skazujemy się na jedzenie takich rzeczy? Czy naprawdę chodzi tylko o brak czasu? Słaba wymówka – wiele pyszności można upiec wręcz niewiarygodnie szybko. Prawda jest taka, że boimy się ciast.

[ Dodano: 2014-04-16, 13:04 ]
Pyszne ciacho? To nie problem!
http://autorzy365.pl/ksiazka/4033/pyszne-ciacho-to-nie-problem

agnieszka3201 napisal(a):Każdy wie, co to jest ciasto i jak je jeść. Nie każdy jest jednak opętany fanatyczną obsesją w zakresie wypieków, ale trudno szukać kogoś, kto nie lubiłby żadnego. A jednak, w pogoni za drobną przyjemnością, notorycznie zasypujemy się gotowymi produktami, w których zapewne i sam producent nigdy nie do końca dowiedział się, co tak naprawdę się znajduje. Bo czy można zaufać czemuś, czego dwie trzecie składu zaczyna się na literę „E” i wbrew pozorom, nie jest żadnym wyrazem. Do czyszczenia powierzchni wszelakich – może i słusznie. Ale dlaczego skazujemy się na jedzenie takich rzeczy? Czy naprawdę chodzi tylko o brak czasu? Słaba wymówka – wiele pyszności można upiec wręcz niewiarygodnie szybko. Prawda jest taka, że boimy się ciast.
napisał/a: Valkiria_ 2015-01-01 12:22
Błagam dziewczyny poratujcie mnie!

Pisałam już w innym wątku, że moi bezpośredni przełożeni wywalczyli "u samej góry" dla mnie stałą umowę. W związku z tym zobowiązałam się przynieść ciasto do pracy.
I tutaj pojawia się problem - potrzebuję jakiegoś w miarę prostego przepisu na fajne ciasto.
No i obliczylam że potrzebuje tego ciasta ok. 40 kawałków.
Przydałoby się też, żeby było na tyle solidne żebym je dowiozla - czyli odpada wszystko co ma jakieś delikatne piankowe śmietankowe masy.
W domu dla siebie przeważnie robie jakieś szarlotki czy proste serniki albo piernik, ale w tej sytuacji przydałoby się coś więcej.

Czekam na pomoc
napisał/a: margaret3 2015-01-06 18:51
Ja bym postawiła na jakis sernik np. z brzoskwiniami http://www.mojewypieki.com/post/sernik-z-brzoskwiniami albo krople rosy http://martexsweetdreams.blox.pl/2012/04/Sernik-ZLOTA-ROSA.html#
Sernik jest łatwy do przewiezienia.

[ Dodano: 2015-01-06, 19:05 ]
Ewnetualnie to http://najsmaczniejsze.pl/2013/03/ciasto-shrek/ można robić rózne smaki w zależności jaki sok się doda
napisał/a: jane 2015-01-24 21:28
A ja wrzucę przepis na placek brzoskwiniowy przekazywany w naszej rodzinie z pokolenia na pokolenie :) Na zdjęciu jest ciasto, które dziś zrobiłam. Powinno być bardziej wyrośnięte, ale mam popsuty piekarnik i niestety muszę ciasto w trakcie pieczenia obracać i już wtedy tak nie rośnie.
Składniki
1 margaryna - ja używam Kasi
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
opcjonalnie można dodać kilka kropli olejku
1. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni
2. Brzoskwinie kroimy w paski
3. Rozpuszczamy i studzimy margarynę
4. Oddzielamy żółtko od białka, do żółtka dodajemy 2 łyżeczki cukru, ucieramy. Białko ubijamy na sztywną pianę.
5. Kiedy mamy już ubite jajko dodajemy pomału cukier i miksujemy.
6. Do białka dodajemy żółtko i margarynę
7. Dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia oraz olejek.
8. Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką
9. Ciasto wylewamy na blaszkę i układamy brzoskwinie
10. Pieczemy :)
Jeśli chodzi o czas pieczenia trudno mi określić z racji popsutego piekarnika. U mnie zajmuje to ok 40 minut.
napisał/a: gosia.maj 2015-06-23 11:11
Ten jest świetny:
http://www.mojewypieki.com/post/kostka-rocher
napisał/a: Troskliwa1 2016-03-04 08:23
Mam fajny przepis na szybkie ciasto, i pyszne- ale jesli ktos lubi slodkie i karmelowe desery :)

Tarta "orzechowiec"

Tarte mozna upiec oczywiscie- ja kupuje gotowe kruche spody, zeby jeszcze sobie przyspieszyc :P U nas w cukierni sprzedaja komplety po 3 spody, wiec zawsze mi zostaje w zapasie w razie naglych gosci itp :)

rozpuszczamy w garnku kostke masla, szklanke cukru brazowego, 4 lyzki miodu -
- do tego wsypujemy posiekane orzechy - nie umiem powiedziec ile bo daje tak na oko, zeby tarta sie zapelnila ale taka mala miseczka bulionowka (ja daje glownie wloskie bo mam swoje wiec sobie nadlubie, ale mozna dodac migdaly itd - trzeba posiekac w miare drobno)

mase z orzechami jeszcze troche gotujemy;

wylewamy na tarte;

ja jak robie na gotowej to wstawiam jeszcze na ok 5 minut do piekarnika 200stopni i pilnuje, zeby sie tarta czasem nie przypalila;
a jak samemu sie piecze to oczywiscie najpierw sama tarte pieczemy, potem juz z orzechami jeszcze ok 10 min;

do wystygniecia i do lodowy na noc;

ja kroje ostrym nozem, jest twarde ale takie ma byc :P


pycha ;)))
napisał/a: andrelka 2016-05-12 13:22
Fajny temat. Zrobilam już kilka ciasta i mi wyszły. Jeśłi chodzi o mnie to nie przepadam za ciastami z masą. Wolę te z kruszonką. Są moim zdaniem idealne nie tylko na deser ale równeiż na drugie śniadanie jak chcemy sobie coś zjeść słodszego do kawki. Ale nie aż tak słodkiego.
Wczoraj piekłam tą szarlotkę
https://www.przepisy.pl/przepis/szarlotka-z-kruszonka-5525

Pierwszy raz z tego przepisu i wyszła smaczna. Nie tak często zdarza sie,ze ciasto zostaje u mnie wymiecione do końca w ciągu jednego popołudnia