NAPOLEONKA NA SKRÓTY:)

napisał/a: dzionek 2012-08-15 12:53
- 2 paczki herbatników pełnoziarnistych (są w Biedronce)
- 2,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki fruktozy
- 1 kostka masła
- 1 łyżka śmietany i mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- puszka ugotowanego słodkiego mleka (karmel)- zużywamy tylko kilka łyżek, a reszta może spokojnie poczekać w lodówce na inna okazję
- 1 duży budyń śmietankowy
Krem:
2 szklanki mleka zagotować z masłem i fruktozą. Budyń rozrobić z pół szklanki mleka, śmietaną i mąką. Dodać do gotującego mleka i szybko mieszając ugotować gęsty krem.

Na średniej blasze układamy ciastka i smarujemy karmelem. Wylać krem od razu po ugotowaniu i przykryć warstwą herbatników. Posmarować karmelem (najlepiej po wystygnięciu) i posypać wiórkami, orzeszkami czy co tam macie w chacie. Trzymać w lodówce.
napisał/a: krasnolud1 2012-08-22 16:46
dzionek, zapomniałeś chyba napisać że przepis z Twojego bloga?
napisał/a: kasiulka10 2012-08-22 16:51
Mimezja,