Babka czarna

napisał/a: magiakuchni 2016-07-30 12:58
Babka, do upieczenia, której potrzeba mało sprzętu i mało składników. Nawet dziecko może spróbować upiec tą babkę. Mimo że łatwa to bardzo smaczna. Wilgotna w środku i pełna aromatu.

Film z wykonania babki czarnej: https://youtu.be/7Ru9Gh-GIxU



Składniki:
2 jajka
320 g cukru
400 g mąki
1 szkl. mleka
3 łyżeczki kakao
3 łyżeczki dżemu
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki cynamonu
125 g margaryny

Polewa:
1 tabliczka czekolady mlecznej
4-5 łyżek mleka

Wykonanie:
Jajka roztrzepujemy trzepaczką, dzięki czemu będą trochę napowietrzone.
Dodajemy cukier, kakao, dżem, sodę, cynamon i wszystko mieszamy drewnianą łyżką. Następnie dodajemy na zmianę mąkę i mleko. Wszystko musimy dobrze wymieszać.
Na koniec dodajemy rozpuszczoną margarynę. I jeszcze raz dobrze mieszamy.
Foremkę (keksówkę o wymiarach 30 cm na 12 cm) wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Pieczemy około 60 min, w temperaturze około 180°C. Dla pewności możemy sprawdzić ciasto patyczkiem. Podczas pieczenia kontrolujmy górę ciasta. W razie konieczności (gdyby góra zaczęła za mocno się przypiekać) można ją przykryć folią aluminiową.
Na podgrzanym mleku roztapiamy czekoladę, do całkowitego połączenia się z mlekiem. Jak czekolada będzie szklista wylać na ciasto i równomiernie rozprowadzić. Ciasto możemy posypać orzechami, migdałami lub wiórkami kokosowymi lub zostawić bez posypki.
Smacznego!