Szparagi
napisał/a:
Karolinka_U
2008-03-07 20:46
Szparagi pod beszamelem
składniki:
1 kg(2 pęczki) szparagów, sól, cukier, łyżeczka masła, filiżanka utartego żółtego sera, tłuszcz do wysmarowania formy
sos:
łyżka masła, łyżka mąki, 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki śmietany, 2 łyżki wywaru spod szparagów, 2 żółtka, sól, pieprz
Obrane, związane w pęczek szparagi gotujemy na pół-miękko w wodzie z cukrem, solą i masłem nie na dłużej niż przez 10 minut. Wychładzamy.
Przygotowujemy sos: na roztopionym maśle zasmażamy mąkę, uważając, by się nie zrumieniła, tylko straciła smak surowizny. Zasmażkę rozprowadzamy mlekiem, gdy się zagotuje i zgęstnieje, dodajemy przyprawy, lekko spienioną śmietaną i rozstrzepane w wywarze spod szparagów żółtka , zestawiamy z ognia, całośc dokładnie mieszamy. W wysmarowany tłuszczem naczyniu do zapiekania rozkładamy odsączone szparagi, polewamy równomiernie sosem, posypujemy tartym serem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10-12 minut. Wyjmujemy gdy ser się roztopi i lekko zrumieni. Podajemy gorące, zaraz po przygotowaniu.
Szparagowa jarzynka
składniki:
1 kg szparagów II gatunku, sól, cukier, łyżeczka masła
sos:
łyżka masła, łyżka mąki, filiżanka wywaru spod szparagów, 1/2 szklanki śmietany, sok z cytryny, sól, świeżo zmielony pieprz
Obrane, związane pęczki szparagi gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, cukru i mąki, aż będzie miękkie, ale nierozgotowane. Odstawiamy do przechłodzenia.
Przygotowujemy sos: roztopione masło zasmażamy z mąką, uważając, by się nie zrumieniła, tylko straciła smak surowizny. Zasmażkę rozprowadzamy wywarem spod szparagów (gdy sos będzie zbyt gęsty, dodajemy nieco więcej wywaru), zagotowujemy, dodajemy lekko spieniona śmietanę i doprawiamy do smaku.
Do sosu wkładamy pokrojone na mniejsze części szparagi, całośc podgrzewamy (jarzynka nie powinna sie rozgotować). Podajemy gorące.
Szparagi w pomidorowym grzybku
składniki:
8 dojrzałych, jędrnych pomidorów, puszka szparagów w zalewie, liście sałaty, sól, zmielony pieprz, łyżeczka gęstego majonezu
sos:
4 łyżki gęstej, kwaśniej śmietany, 2 łyżki ketchupu, 1/2 małego kieliszku winiaku, sok z cytryny, szczypta pieprzu cayenne
Z pomidorów ścinamy wierzchy, łyżeczka usuwamy miąższ i pestki, wnętrze oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy w chłodne miejsce. Przygotowujemy sos: składniki mieszamy w saleterce, dodajemy osączone, pokrojone na małe cząstki szparagi.
Nadziewamy przygotowane pomidory, układamy na liściach sałaty, nakładamy ścięte wierzchy ozdobione kropkami z majonezu. Podajemy zaraz po przygotowaniu.
składniki:
1 kg(2 pęczki) szparagów, sól, cukier, łyżeczka masła, filiżanka utartego żółtego sera, tłuszcz do wysmarowania formy
sos:
łyżka masła, łyżka mąki, 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki śmietany, 2 łyżki wywaru spod szparagów, 2 żółtka, sól, pieprz
Obrane, związane w pęczek szparagi gotujemy na pół-miękko w wodzie z cukrem, solą i masłem nie na dłużej niż przez 10 minut. Wychładzamy.
Przygotowujemy sos: na roztopionym maśle zasmażamy mąkę, uważając, by się nie zrumieniła, tylko straciła smak surowizny. Zasmażkę rozprowadzamy mlekiem, gdy się zagotuje i zgęstnieje, dodajemy przyprawy, lekko spienioną śmietaną i rozstrzepane w wywarze spod szparagów żółtka , zestawiamy z ognia, całośc dokładnie mieszamy. W wysmarowany tłuszczem naczyniu do zapiekania rozkładamy odsączone szparagi, polewamy równomiernie sosem, posypujemy tartym serem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10-12 minut. Wyjmujemy gdy ser się roztopi i lekko zrumieni. Podajemy gorące, zaraz po przygotowaniu.
Szparagowa jarzynka
składniki:
1 kg szparagów II gatunku, sól, cukier, łyżeczka masła
sos:
łyżka masła, łyżka mąki, filiżanka wywaru spod szparagów, 1/2 szklanki śmietany, sok z cytryny, sól, świeżo zmielony pieprz
Obrane, związane pęczki szparagi gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, cukru i mąki, aż będzie miękkie, ale nierozgotowane. Odstawiamy do przechłodzenia.
Przygotowujemy sos: roztopione masło zasmażamy z mąką, uważając, by się nie zrumieniła, tylko straciła smak surowizny. Zasmażkę rozprowadzamy wywarem spod szparagów (gdy sos będzie zbyt gęsty, dodajemy nieco więcej wywaru), zagotowujemy, dodajemy lekko spieniona śmietanę i doprawiamy do smaku.
Do sosu wkładamy pokrojone na mniejsze części szparagi, całośc podgrzewamy (jarzynka nie powinna sie rozgotować). Podajemy gorące.
Szparagi w pomidorowym grzybku
składniki:
8 dojrzałych, jędrnych pomidorów, puszka szparagów w zalewie, liście sałaty, sól, zmielony pieprz, łyżeczka gęstego majonezu
sos:
4 łyżki gęstej, kwaśniej śmietany, 2 łyżki ketchupu, 1/2 małego kieliszku winiaku, sok z cytryny, szczypta pieprzu cayenne
Z pomidorów ścinamy wierzchy, łyżeczka usuwamy miąższ i pestki, wnętrze oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy w chłodne miejsce. Przygotowujemy sos: składniki mieszamy w saleterce, dodajemy osączone, pokrojone na małe cząstki szparagi.
Nadziewamy przygotowane pomidory, układamy na liściach sałaty, nakładamy ścięte wierzchy ozdobione kropkami z majonezu. Podajemy zaraz po przygotowaniu.
napisał/a:
Kinia
2008-03-07 20:48
No a jak smakują w ogóle szparagi, bo nigdy nie jadłam??
napisał/a:
jente8
2008-03-07 20:48
Fajna nazwa
Mam takie samo pytanie jak Kinia - jak właściwie smakują szparagi?
napisał/a:
chorera
2008-03-07 20:56
jak ja lubię szparagi mmm....
napisał/a:
jarzynka
2008-03-07 22:10
hmh .... sa soczyste i pyszne :)) musza byc dobrze przygotowane, zeby nie byly twarde, ja uwielbiam szparagi w bulece tartej krociutenko smazone w glebokim tluszczu ( jak frytki )
nie mam pojecia do czego zblizony smak :/ Nigdy nie probowalam bialych, zielone moge jesc caly czas
wklejam:
- 1 pęczek szparagów zielonych,
- 1 opak. śmietany,
- 2 jajka,
- 100 g utartego twardego sera typu gruyere (ja używam z powodzeniem sera bursztyn),
- 150 g masła,
- sól, biały pieprz,
- szczypta cukru.
Jak przyrządzić?
1) Obieramy szparagi (białe) – od główki do końca łodygi, która obcinamy na dł. ok. 12 cm. Zielone dokładnie i delikatnie myjemy. Wkładamy je na ok. 10 min. do wrzącej, osolonej i lekko posłodzonej wody. Wyjmujemy delikatnie i odcedzamy na sicie.
2) Żaroodporne naczynie smarujemy masłem. Szparagi układamy rzędami, lekko nachodząco na siebie. Przygotowujemy sos: Śmietanę roztrzepujemy z jajami, dodajemy sól i pieprz. Mieszamy tak jak omlet. Zalewamy mieszaniną szparagi. Sypiemy utarty ser. Na wierzch kładziemy wiórki masła – dość gęsto.
3) Wkładamy do piekarnika na ok. 10 min. – tak by ser się zazłocił, a całość była gorąca.
Jak podawać?
Podajemy do drobiu lub smażonej ryby - w naczyniu, w którym były zapiekane.
wyszly srednio :/ chyba przesadzilam z serem, nio musi byc jakis twardy serek, mozzarella i podlaski nie za bardzo :/
nie mam pojecia do czego zblizony smak :/ Nigdy nie probowalam bialych, zielone moge jesc caly czas
wklejam:
- 1 pęczek szparagów zielonych,
- 1 opak. śmietany,
- 2 jajka,
- 100 g utartego twardego sera typu gruyere (ja używam z powodzeniem sera bursztyn),
- 150 g masła,
- sól, biały pieprz,
- szczypta cukru.
Jak przyrządzić?
1) Obieramy szparagi (białe) – od główki do końca łodygi, która obcinamy na dł. ok. 12 cm. Zielone dokładnie i delikatnie myjemy. Wkładamy je na ok. 10 min. do wrzącej, osolonej i lekko posłodzonej wody. Wyjmujemy delikatnie i odcedzamy na sicie.
2) Żaroodporne naczynie smarujemy masłem. Szparagi układamy rzędami, lekko nachodząco na siebie. Przygotowujemy sos: Śmietanę roztrzepujemy z jajami, dodajemy sól i pieprz. Mieszamy tak jak omlet. Zalewamy mieszaniną szparagi. Sypiemy utarty ser. Na wierzch kładziemy wiórki masła – dość gęsto.
3) Wkładamy do piekarnika na ok. 10 min. – tak by ser się zazłocił, a całość była gorąca.
Jak podawać?
Podajemy do drobiu lub smażonej ryby - w naczyniu, w którym były zapiekane.
wyszly srednio :/ chyba przesadzilam z serem, nio musi byc jakis twardy serek, mozzarella i podlaski nie za bardzo :/
napisał/a:
samsam
2008-03-07 22:23
oj tak, mnie też tak najlepiej smakują
hmm, mi trochę przypominają fasolkę szparagową w smaku, choć może trochę są bardziej gorzkawe
napisał/a:
Itzal
2008-03-07 22:26
ja tez, smakują pysznie, białe mnie zamulają. ja je po prostu smaże na glebokim oleju
napisał/a:
Karolinka_U
2008-03-11 21:52
Znalzałam jeszcze jeden sprawdzony przepis na szparagi
Zakąska z jajek ze szparagami
Skaładniki:
puszka szparagów konserwowych w zalewie, 4 jajka ugotowane na twardo, 8 plastrów gotowanej szynki
Sos:
1/2 szklanki majonezu, 2 łyżki gęstej śmietany, 2 łyżki drobno posiekanych, marynowanych grzybków (mogą byc pieczarki), 2 łyżki posiekanych korniszonów, cukier, sól, biały pieprz, musztarda, sok z cytryny, pomidor, świeża papryka i zielenina do przybrania.
Przygotowujemy sos: majonez łączymy ze smietaną, dodajemy pozostałe składniki i przyprawiamy w takiej ilości, by sos, mimo wyraźnego, pikantengo smaku, miał lekko słodki smak. Gotowy odstawiamy w chłodne miejsce.
Szparagi odsączamy na sicie. Na rozłożonych plastrach szynki układamy połówki jajek i szparagi (liczba zależy od zawartości puszki), całośc dekoracyjne zawijamy i układamy na półmisku, wyłożonym zieleniną. Przed podaniem zalewamy sosem i przybieramy cząstkami pomidora lub świeżej papryki oraz zieleniną.
Zakąska z jajek ze szparagami
Skaładniki:
puszka szparagów konserwowych w zalewie, 4 jajka ugotowane na twardo, 8 plastrów gotowanej szynki
Sos:
1/2 szklanki majonezu, 2 łyżki gęstej śmietany, 2 łyżki drobno posiekanych, marynowanych grzybków (mogą byc pieczarki), 2 łyżki posiekanych korniszonów, cukier, sól, biały pieprz, musztarda, sok z cytryny, pomidor, świeża papryka i zielenina do przybrania.
Przygotowujemy sos: majonez łączymy ze smietaną, dodajemy pozostałe składniki i przyprawiamy w takiej ilości, by sos, mimo wyraźnego, pikantengo smaku, miał lekko słodki smak. Gotowy odstawiamy w chłodne miejsce.
Szparagi odsączamy na sicie. Na rozłożonych plastrach szynki układamy połówki jajek i szparagi (liczba zależy od zawartości puszki), całośc dekoracyjne zawijamy i układamy na półmisku, wyłożonym zieleniną. Przed podaniem zalewamy sosem i przybieramy cząstkami pomidora lub świeżej papryki oraz zieleniną.
napisał/a:
pirania2
2009-03-09 21:56
??
??
o kurcze - a po co cukier jest w wodzie ? ja narazie chcę się dowiedzieć wszystkiego o szparagach, bo czaje się już od jakiegoś czasu żeby je zrobić
jak kupie takie surowe to trzeba je obierac ? a jeśli już to jak ?
??
o kurcze - a po co cukier jest w wodzie ? ja narazie chcę się dowiedzieć wszystkiego o szparagach, bo czaje się już od jakiegoś czasu żeby je zrobić
jak kupie takie surowe to trzeba je obierac ? a jeśli już to jak ?
napisał/a:
Monini
2009-03-12 18:55
dla smaku... one tez sa lekko slodkie
trzeba. Najlepiej taka obieraczka jak np. do marchewki albo nozykiem do obierania. No i obiera sie jak marchewke np.
napisał/a:
pirania2
2009-03-30 17:27
ok - pierwszy raz w życiu jadłam szparagi
przyrządzone wg przepisu
ugotowane szparagi kładę do naczynia żaroodpornego, przykrywam plastrami szynki (boczku) pieprzę, solę dodaje curry, na to idzie ser, i sam wierzch polewam sosem beszamelowym
wyszło świetne
przyrządzone wg przepisu
ugotowane szparagi kładę do naczynia żaroodpornego, przykrywam plastrami szynki (boczku) pieprzę, solę dodaje curry, na to idzie ser, i sam wierzch polewam sosem beszamelowym
wyszło świetne
napisał/a:
marteczka3
2009-03-30 19:32
podpisuję się jako wielka wielbicielka szparagów!!!
tylko ze ja jestem dziwna, i nienawidzę beszamelu... więc opracowałam wlasna metode jedzenia szparagów - znacznie zdrowszą :)
otóż, szparagi obieram, dolną część łodygo jeśli jest zdrewniała, to okrawam z zewnętrznej wartswy, żeby była miękka, i obgotowuję - tak na pół twardo, w wodzie rzeczywiście z solą i cukrem - do smaku. Wyłowione z wody - w zależności od ochoty - albo polewam odrobiną oliwy z oliwek, albo masełkiem z bułką tartą (druga wersja nieco bardziej cholesterolowa). mniam!
i jeszcze jedno, ale to już ze szparagami "ze słoika", chociaż z ugotowanymi i ostudzonymi też może być dobre -
sałatka:
szparagi (1 słoik)
wędzony kurczak (dowolna ilość, jakie kto lubi proporcje)
pokroić w kostkę
sos: 1 łyżka jogurt naturalny, 1 łyżka majonez, 1 lyżka ketchup.
moja ulubiona sałatka, mogę się nią żywić :)
tylko ze ja jestem dziwna, i nienawidzę beszamelu... więc opracowałam wlasna metode jedzenia szparagów - znacznie zdrowszą :)
otóż, szparagi obieram, dolną część łodygo jeśli jest zdrewniała, to okrawam z zewnętrznej wartswy, żeby była miękka, i obgotowuję - tak na pół twardo, w wodzie rzeczywiście z solą i cukrem - do smaku. Wyłowione z wody - w zależności od ochoty - albo polewam odrobiną oliwy z oliwek, albo masełkiem z bułką tartą (druga wersja nieco bardziej cholesterolowa). mniam!
i jeszcze jedno, ale to już ze szparagami "ze słoika", chociaż z ugotowanymi i ostudzonymi też może być dobre -
sałatka:
szparagi (1 słoik)
wędzony kurczak (dowolna ilość, jakie kto lubi proporcje)
pokroić w kostkę
sos: 1 łyżka jogurt naturalny, 1 łyżka majonez, 1 lyżka ketchup.
moja ulubiona sałatka, mogę się nią żywić :)