Moja ulubiona zupa.
napisał/a:
Belay
2007-04-06 14:52
Zupę serową robiłam dziś drugi raz. Wcześniej jednak była ona bez pulpecików, a tym razem jest z nimi i smakuje jeszcze lepiej. Brat próbował, wciąż żyje, więc nie jest źle. W dodatku bardzo mu smakowała i nie wierzył, że zrobiłam ją osobiście, bez niczyjej pomocy ;)
Składniki
[list:abef9754db]
[*:abef9754db]1 kg pieczarek
[*:abef9754db]1 kubeczek śmietany
[*:abef9754db]5 serków topionych Hochland (w bloczkach, ja kupuję każdy o innym smaku)
[*:abef9754db]0,5 kg mielonego mięsa
[*:abef9754db]1 jajko
[*:abef9754db]delikat do mięs
[*:abef9754db]bułka tarta
[/list:u:abef9754db]
Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Wrzucić do garnka i dusić. W tym czasie serki dokładnie wymieszać ze śmietaną - można to zrobić mikserem, żeby powstała gładka masa lub ugnieść porządnie widelcem. Kiedy woda z pieczarek odparuje, dolać 0,5 l wody (później można zupę rozrzedzić, ale na początku lepiej z wodą nie przesadzać), zamieszać i wrzucić masę z serków i śmietany. Całość dobrze wymieszać i gotować na wolnym ogniu.
Do mięsa mielonego wbić jajko, wsypać bułki tartej i przyprawy do mięs - dokładnie wymieszać (ja gniotłam rączkami), a następnie formować w rękach małe kulki (klopsiki) i wrzucać do garnka z gotującą się zupą. Po wrzuceniu ostatniego pulpecika, gotować przez 10 - 15 minut, aż pulpeciki się dobrze ugotują. Do smaku można dodać Vegety lub przyprawy do zup w płynie lub według własnego gustu doprawić pieprzem. Zapewniam jednak, że smaczna jest i bez przypraw.
Jeśli zupa będzie za gęsta, można dolać wody. Ja wolę zrobić bardziej gęstą, niż za rzadką.
Można oddzielnie ugotować dowolny makaron (lub ryż) i po nałożeniu na talerz zalać go zupą. Nie polecam wrzucania makaronu do zupy.
Smacznego!
Składniki
[list:abef9754db]
[*:abef9754db]1 kg pieczarek
[*:abef9754db]1 kubeczek śmietany
[*:abef9754db]5 serków topionych Hochland (w bloczkach, ja kupuję każdy o innym smaku)
[*:abef9754db]0,5 kg mielonego mięsa
[*:abef9754db]1 jajko
[*:abef9754db]delikat do mięs
[*:abef9754db]bułka tarta
[/list:u:abef9754db]
Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Wrzucić do garnka i dusić. W tym czasie serki dokładnie wymieszać ze śmietaną - można to zrobić mikserem, żeby powstała gładka masa lub ugnieść porządnie widelcem. Kiedy woda z pieczarek odparuje, dolać 0,5 l wody (później można zupę rozrzedzić, ale na początku lepiej z wodą nie przesadzać), zamieszać i wrzucić masę z serków i śmietany. Całość dobrze wymieszać i gotować na wolnym ogniu.
Do mięsa mielonego wbić jajko, wsypać bułki tartej i przyprawy do mięs - dokładnie wymieszać (ja gniotłam rączkami), a następnie formować w rękach małe kulki (klopsiki) i wrzucać do garnka z gotującą się zupą. Po wrzuceniu ostatniego pulpecika, gotować przez 10 - 15 minut, aż pulpeciki się dobrze ugotują. Do smaku można dodać Vegety lub przyprawy do zup w płynie lub według własnego gustu doprawić pieprzem. Zapewniam jednak, że smaczna jest i bez przypraw.
Jeśli zupa będzie za gęsta, można dolać wody. Ja wolę zrobić bardziej gęstą, niż za rzadką.
Można oddzielnie ugotować dowolny makaron (lub ryż) i po nałożeniu na talerz zalać go zupą. Nie polecam wrzucania makaronu do zupy.
Smacznego!
napisał/a:
kobietka Swiss
2007-04-06 14:59
Belay, oooohh....dziekuje za napisanie przepisu.
Napewno sproboje zrobic bo uwielbiam zupe serowa....
Napewno sproboje zrobic bo uwielbiam zupe serowa....
napisał/a:
palika
2007-04-06 17:49
Zupy nie jadlam, ale juz jakis czas temu kuzynka mowila o niej.
Podobno REWELACJA!
Podobno REWELACJA!
napisał/a:
kobietka Swiss
2007-04-06 17:52
palika, warto sprobowac.
Jak tylko moj zgodzi sie bym na diecie taka zupke zjadla to odrazu maszeruje do kuchni
Jak tylko moj zgodzi sie bym na diecie taka zupke zjadla to odrazu maszeruje do kuchni
napisał/a:
Butterfly1
2007-04-07 13:41
NAPISZ CZY DBRA, ALE NA PEWNO BO JA KOCHAM WSZYSTKO SEROWE
napisał/a:
Belay
2007-04-07 15:41
Wczoraj nagotowałam cały gar i dziś nic już nie ma Mężusiowi smakowała... :)
napisał/a:
Kinia
2007-04-07 15:56
No widzisz może ja też spróbuję, ale nie mogę sobie wyobrazić smaku zupy z serków topionych
napisał/a:
Belay
2007-04-08 09:27
Ja też nie umiałam. Dużo dają pieczarki - smak jest nie do opisania. Jedyna zupa, którą mogę jeść bez żadnych przypraw :)
napisał/a:
kobietka Swiss
2007-04-08 21:34
Belay, a taka zupke mozna jesc jak sie jest na diecie czy nie za bardzo bo mam straszny dylemat.
napisał/a:
Parcinka
2007-09-22 16:04
Otwieram nowy wątek. Jaka jest wasza ulubiona zupa? Jak ją przyrządzacie?
Ja podaję przepis na mój ulubiony barszcz biały z kiełbaską.
4 duże ziemniaki pokrojone w kostkę, 4 białe kiełbaski, pietruszka, wegeta, 2 łyżki śmietany, barszcz biały. Wedle uznania można dodać także jajko
Mieszamy, gotujemy i gotowe
Polecam!
Ja podaję przepis na mój ulubiony barszcz biały z kiełbaską.
4 duże ziemniaki pokrojone w kostkę, 4 białe kiełbaski, pietruszka, wegeta, 2 łyżki śmietany, barszcz biały. Wedle uznania można dodać także jajko
Mieszamy, gotujemy i gotowe
Polecam!
napisał/a:
kamilkakac
2007-09-22 18:27
a moja chyba ulubiona to ogórkowa ale nie mam pojecia jak ją gotowac :D mam od tego Misia :D ehhh jakie ja mam szczescie :)
napisał/a:
Rybek
2007-10-03 10:23
zupa neapolitanska z zoltym serem, na dobrym, warzywnym bulionie, cos niesamowitego, bede niebawem ja robil, przepisu nie pamietam, wiec ogarne ja na czuja, i dam wtedy jakas recepture na forum, jest mistrzowksa!