Krem z marchwi i pomarańczy z dodatkiem chili i imbiru
napisał/a:
meskakuchnia
2014-02-24 17:41
Propozycja kremu z marchwi. Tym razem połączyłem ostry i intensywny smak świeżego imbiru oraz papryczki chili ze słodyczą miodu i soku z pomarańczy. Danie proponuje podać z grzankami posmarowanymi domowym masłem, które jest mieszanką świeżej kolendry i papryczki chili.
Danie dla 4 osób
Składniki:
8 średnich marchwi
2cm świeży imbir
½ papryczki chili
1 czerwona cebula
sok z 1 pomarańczy
¼ szklanki czerwonej soczewicy
750 ml bulionu warzywnego
2 ząbki czosnku
2 łyżki miodu
sól
pieprz
olej ryżowy
świeża kolendra do posypania
Pieczywo z masłem, kolendrą i chili:
75g masła
1 papryczka chili
1 pęczek kolendry
sól
pieczywo
Przepis Kulinarny:
Masło:
Do blendera wrzuć masło, papryczkę chili (tylko bez pestek) oraz pęczek kolendry i dodaj odrobinę soli.
Zmiksuj wszystko tak aby otrzymać jednolitą masę.
Przygotowane masło przenieś do miseczki.
Krem:
Do garnka ustawionego na niewielkim ogniu wlej łyżkę oleju i dodaj drobno pokrojone warzywa: cebula, czosnek i papryczkę chili(bez pestek).
Do warzyw dodaj starty imbir. Smaż wszystko przez 5 minut od czasu do czasu mieszając.
Po upływie 5 minut dodaj do garnka pokrojoną marchew oraz soczewicę i zalej wszystko bulionem (tylko do wysokości warzyw).
Gotuj wszystko przez 40 minut. Po 40 minutach wyłącz zupę i zmiksuj zawartość garnka tak aby uzyskać jednolity krem (użyj do tego celu „żyrafy”).
Do przygotowanego kremu dodaj miód oraz sok z pomarańczy i ponownie wszystko zmiksuj.
Spróbuj i jeżeli uznasz dopraw solą oraz pieprzem. Gdy zupa będzie gotowa postaw ją ponownie na bardzo małym ogniu.
Teraz na patelni grillowej opiecz odpowiednią ilość pieczywa i posmaruj je przygotowanym masłem z kolendrą.
Teraz tylko przenieś zupę na talerze i posyp ją odrobiną pociętej kolendry.
Po upływie 5 minut dodaj do garnka pokrojoną marchew oraz soczewicę i zalej wszystko bulionem (tylko do wysokości warzyw).
Gotuj wszystko przez 40 minut. Po 40 minutach wyłącz zupę i zmiksuj zawartość garnka tak aby uzyskać jednolity krem (użyj do tego celu „żyrafy”).
Do przygotowanego kremu dodaj miód oraz sok z pomarańczy i ponownie wszystko zmiksuj.
Spróbuj i jeżeli uznasz dopraw solą oraz pieprzem. Gdy zupa będzie gotowa postaw ją ponownie na bardzo małym ogniu.
Teraz na patelni grillowej opiecz odpowiednią ilość pieczywa i posmaruj je przygotowanym masłem z kolendrą.
Teraz tylko przenieś zupę na talerze i posyp ją odrobiną pociętej kolendry.
http://www.meskakuchnia.com/przepisy-kulinarne/zupy/krem-marchew-pomarancza-imbir-chili
Danie dla 4 osób
Składniki:
8 średnich marchwi
2cm świeży imbir
½ papryczki chili
1 czerwona cebula
sok z 1 pomarańczy
¼ szklanki czerwonej soczewicy
750 ml bulionu warzywnego
2 ząbki czosnku
2 łyżki miodu
sól
pieprz
olej ryżowy
świeża kolendra do posypania
Pieczywo z masłem, kolendrą i chili:
75g masła
1 papryczka chili
1 pęczek kolendry
sól
pieczywo
Przepis Kulinarny:
Masło:
Do blendera wrzuć masło, papryczkę chili (tylko bez pestek) oraz pęczek kolendry i dodaj odrobinę soli.
Zmiksuj wszystko tak aby otrzymać jednolitą masę.
Przygotowane masło przenieś do miseczki.
Krem:
Do garnka ustawionego na niewielkim ogniu wlej łyżkę oleju i dodaj drobno pokrojone warzywa: cebula, czosnek i papryczkę chili(bez pestek).
Do warzyw dodaj starty imbir. Smaż wszystko przez 5 minut od czasu do czasu mieszając.
Po upływie 5 minut dodaj do garnka pokrojoną marchew oraz soczewicę i zalej wszystko bulionem (tylko do wysokości warzyw).
Gotuj wszystko przez 40 minut. Po 40 minutach wyłącz zupę i zmiksuj zawartość garnka tak aby uzyskać jednolity krem (użyj do tego celu „żyrafy”).
Do przygotowanego kremu dodaj miód oraz sok z pomarańczy i ponownie wszystko zmiksuj.
Spróbuj i jeżeli uznasz dopraw solą oraz pieprzem. Gdy zupa będzie gotowa postaw ją ponownie na bardzo małym ogniu.
Teraz na patelni grillowej opiecz odpowiednią ilość pieczywa i posmaruj je przygotowanym masłem z kolendrą.
Teraz tylko przenieś zupę na talerze i posyp ją odrobiną pociętej kolendry.
Po upływie 5 minut dodaj do garnka pokrojoną marchew oraz soczewicę i zalej wszystko bulionem (tylko do wysokości warzyw).
Gotuj wszystko przez 40 minut. Po 40 minutach wyłącz zupę i zmiksuj zawartość garnka tak aby uzyskać jednolity krem (użyj do tego celu „żyrafy”).
Do przygotowanego kremu dodaj miód oraz sok z pomarańczy i ponownie wszystko zmiksuj.
Spróbuj i jeżeli uznasz dopraw solą oraz pieprzem. Gdy zupa będzie gotowa postaw ją ponownie na bardzo małym ogniu.
Teraz na patelni grillowej opiecz odpowiednią ilość pieczywa i posmaruj je przygotowanym masłem z kolendrą.
Teraz tylko przenieś zupę na talerze i posyp ją odrobiną pociętej kolendry.
http://www.meskakuchnia.com/przepisy-kulinarne/zupy/krem-marchew-pomarancza-imbir-chili
napisał/a:
kasia.i.tomek
2014-05-15 12:13
Uwielbiam wszelkiego rodzaju kremy :) Marchewkowy jest pyszny!