Przepis na tani-szybki obiad
napisał/a:
errr
2011-10-18 12:44
ba, ja też choć mężczyzną nie jestem.
napisał/a:
~gość
2012-01-31 13:45
Dla mnie najszybszy obiad to odsmażenie makaronu, który został np. po rosole lub zupie pomidorowej.
Potrzebny:
- makaron,
- jajka,
- kiełbasa,
- cebula,
- olej,
- sól, pieprz.
Podsmażam na oleju kiełbasę z cebulą (ilość dowolna, zależy od tego ile kto lubi oraz od ilości makaronu). Kiedy kiełbaska się zarumieni, dorzucam makaron. Troszkę go podsmażam, aby się podgrzał. Następnie wbijam jajka, solę, pieprzę i mieszam, aż jajka będą ścięte.
Dani szybkie i bardzo syte.
Potrzebny:
- makaron,
- jajka,
- kiełbasa,
- cebula,
- olej,
- sól, pieprz.
Podsmażam na oleju kiełbasę z cebulą (ilość dowolna, zależy od tego ile kto lubi oraz od ilości makaronu). Kiedy kiełbaska się zarumieni, dorzucam makaron. Troszkę go podsmażam, aby się podgrzał. Następnie wbijam jajka, solę, pieprzę i mieszam, aż jajka będą ścięte.
Dani szybkie i bardzo syte.
napisał/a:
~gość
2012-01-31 13:54
Nataliii, to była nasza studencka wyżerka ;) i potwierdzam - szybkie, syte i dobre.
Jeszcze szybsze jest pesto - ugotowany makaron + 1-2 łyżeczki pesto ze słoika. Mieszasz i gotowe
Jeszcze szybsze jest pesto - ugotowany makaron + 1-2 łyżeczki pesto ze słoika. Mieszasz i gotowe
napisał/a:
~gość
2012-01-31 20:04
Zapominała dodać, ze najlepiej usmażyć na małej ilości oleju, a w zamian, już po smażeniu, dodać troszkę masła, które nadaje fajny smak i danie nie będzie suche
napisał/a:
juka2
2012-02-01 00:34
ja również moja ulubiona szybka potrawa dobre i tanie pesto jest w lidlu ... słoiczek za 5 zł wystarcza na sporą ilość porcji, więc jest to naprawdę tani obiad
napisał/a:
juka2
2012-02-03 00:03
moje też :) smakuje mi o wiele bardziej niż zielone
napisał/a:
monikaderc
2012-02-20 20:31
Najlepsze pesto jest w Biedronie ale ciężko na nie trafić. Ja ostatnio robię też makaron alio e olio
http://kulinarnefrustracje.blox.pl/2007/08/Spaghetti-alio-e-olio.html[/quote]
http://kulinarnefrustracje.blox.pl/2007/08/Spaghetti-alio-e-olio.html[/quote]
napisał/a:
~gość
2012-02-21 10:00
mój przepis na dobry, szybki i tani obiad :
- makaron (kształt jaki kto lubi) ja używam spagetti
- kawałki tuńczyka w oleju (biedronka)
- cebula
- puszka całych pomidorów (biedronka)
- przyprawy co kto lubi / czosnek
- ser zółty / parmezan
makaron gotujemy, puszkę z rybą otwieramy i wylewamy sam olej na patelnie, na tym oleju podsmażamy cebulkę, czosnek,
jak cebulka będzie już odpowiednio podsmażona to dodajemy puszkę pomidorów, solimy, przyprawiamy czym kto lubi (bazylia, zioła prowansalskie, chili) smażymy/gotujemy do uzyskania gładkiego sosu, pod sam koniec dodajemy tuńczyka.
polewamy sosem makaron i posypujemy startym serem :)
zamiast tuńczyka może być pierś kurczakowa
- makaron (kształt jaki kto lubi) ja używam spagetti
- kawałki tuńczyka w oleju (biedronka)
- cebula
- puszka całych pomidorów (biedronka)
- przyprawy co kto lubi / czosnek
- ser zółty / parmezan
makaron gotujemy, puszkę z rybą otwieramy i wylewamy sam olej na patelnie, na tym oleju podsmażamy cebulkę, czosnek,
jak cebulka będzie już odpowiednio podsmażona to dodajemy puszkę pomidorów, solimy, przyprawiamy czym kto lubi (bazylia, zioła prowansalskie, chili) smażymy/gotujemy do uzyskania gładkiego sosu, pod sam koniec dodajemy tuńczyka.
polewamy sosem makaron i posypujemy startym serem :)
zamiast tuńczyka może być pierś kurczakowa
napisał/a:
~gość
2012-02-21 10:04
albo gotowane oskubane mięso z rosołu - tylko dużo pieprzu dodać i przepis dokładnie jaki mess, podała :) tylko ja najpierw cebulkę podsmażam i później tuńczyka i dopiero sos
napisał/a:
jadzia1820001
2012-07-11 02:22
A może ja dam przepis jakiś:) zrobić ciasto tj na naleśniki ale bez cukru, na patelni podsmazyc cebulke , kiełbasę lub szynkę , czosnek , można dodać też np. Pomidory , kukurydzę i to wszystko z patelni wrzucić do ciasta nalesnikowego , dodać pieprz sol, wymieszac , smazyc duże placki . Można podać z keczupem, sosem czosnkowym i surówka :)
napisał/a:
bachatera
2012-10-24 11:22
Ciasto francuskie ze szpinakiem
Ciasto francuskie w zależności od ilości osób 1-2
mrożony szpinak
czosnek
Szpinak rozmrażamy, czosnek siekamy, dorzucamy do szpinaku, ewentualnie jakieś przyprawy do smaku.
Zawijamy w ciasto francuskie, do piekarnika tak ok 20min to zajmuje
I gotowe:)
Ja do smaku jeszcze ketchup na wierzch daje:)
Ciasto francuskie w zależności od ilości osób 1-2
mrożony szpinak
czosnek
Szpinak rozmrażamy, czosnek siekamy, dorzucamy do szpinaku, ewentualnie jakieś przyprawy do smaku.
Zawijamy w ciasto francuskie, do piekarnika tak ok 20min to zajmuje
I gotowe:)
Ja do smaku jeszcze ketchup na wierzch daje:)
napisał/a:
Iria
2012-12-08 12:58
MAKARON COŚ A LA CARBONARA
(nieco zmieniona wersja popularnego włoskiego dania)
* makaron spaghetti
* mała śmietana
* 1 lub 2 jajka (w zależności od ilości makaronu)
* kilka plasterków szynki/wędliny/boczku
* przyprawy: pieprz, sól, oregano lub zioła prowansalskie
* olej do smażenia
Makaron gotujemy al dente w mocno osolonej wodzie.
W międzyczasie podsmażamy na oleju pokrojoną w drobne paseczki szynkę/wędlinę (można użyć dodatkowo cebuli).
Do miseczki przelewamy śmietanę i wbijamy jajko. Roztrzepujemy i dodajemy przyprawy, mieszamy.
Gotowy makaron odcedzamy pozostawiając go w gorącym garnku, wsypujemy do niego podsmażoną szynkę. Całość zalewamy śmietaną z jajkiem i szybko mieszamy.
GOTOWE!
Można posypać żółtym serem.
Uwaga: Po odcedzeniu makaronu nie trzymamy garnka na gazie, ale dbamy o to, aby pozostał ciepły. Ważne jest szybkie i sprawne połączenie sosu z pastą. Chodzi o to, aby sos nie ściął się na jajecznicę, ale pozostał aksamitny.
Danie proste i super szybkie
(nieco zmieniona wersja popularnego włoskiego dania)
* makaron spaghetti
* mała śmietana
* 1 lub 2 jajka (w zależności od ilości makaronu)
* kilka plasterków szynki/wędliny/boczku
* przyprawy: pieprz, sól, oregano lub zioła prowansalskie
* olej do smażenia
Makaron gotujemy al dente w mocno osolonej wodzie.
W międzyczasie podsmażamy na oleju pokrojoną w drobne paseczki szynkę/wędlinę (można użyć dodatkowo cebuli).
Do miseczki przelewamy śmietanę i wbijamy jajko. Roztrzepujemy i dodajemy przyprawy, mieszamy.
Gotowy makaron odcedzamy pozostawiając go w gorącym garnku, wsypujemy do niego podsmażoną szynkę. Całość zalewamy śmietaną z jajkiem i szybko mieszamy.
GOTOWE!
Można posypać żółtym serem.
Uwaga: Po odcedzeniu makaronu nie trzymamy garnka na gazie, ale dbamy o to, aby pozostał ciepły. Ważne jest szybkie i sprawne połączenie sosu z pastą. Chodzi o to, aby sos nie ściął się na jajecznicę, ale pozostał aksamitny.
Danie proste i super szybkie