ŁOSOŚ SMAŻONY

napisał/a: dzionek 2012-07-15 14:51
W rybnym sklepiku pan zaproponował mi 1 kilogramową paczkę mrożonych kawałków łososia. Wychodzi dużo taniej niż czysty filet bo 18pln/kg, a są to kawałki czystego mięsa bez skóry i ości, więc zapytajcie o coś takiego w swoim sklepie.

*Wykonanie*
- łososia rozmrozić, opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym
- kawałki ryby obsypać ulubioną przyprawą do ryb (polecam nowe serie bez glutaminianu sodu np: Kotanyi, można też użyć soli i ziołowego pieprzu
- przyprawiona rybę oprószamy maka orkiszową z pełnego przemiału i kładziemy na rozgrzany olej rzepakowy
- smażymy z każdej strony na rumiano
- usmażone kawałki odsączmy z oleju na papierowym ręczniku i GOTOWE:)
napisał/a: ruruszka 2012-12-30 14:26
Oj, bardzo lubię takiego łososia :) No i połączenie ryby z olejem rzepakowym to super patent na wzmacnianie odporności bo jedno i drugie ma dużo omega-3 :) Zgłodniałam...
napisał/a: MarzenkaH123 2015-12-15 10:15
Olej rzepakowy ma dużo kwasów omega 3 ? Od kiedy? Chyba ci się z oliwą pomyliło :P