Dania z ryb

napisał/a: lady-k 2009-10-03 23:53
Czekam na Wsze wpisy moi drodzy!:)
napisał/a: tekla_j 2009-10-04 00:03
ryby to podobno afrodyzjaki. ostatnio podałam przy romantycznej kolacji. adorator zachwalał, nie wspomniałam słówkiem, że kupiona:PP to akurat był szprot w pomidorach i oleju :D
napisał/a: jente8 2009-10-04 10:50
Ja ostatnio bardzo polubiłam ryby na parze :) Za smażonymi tak średnio przepadam, a parowane mogłabym jeść co tydzień. Poza tym w przyszłym tygodniu planuję rybkę zapiekaną w sosie pomidorowym, ciekawa jestem co z tego wyjdzie. Odkąd wprowadziliśmy zmiany w odżywianiu rybka częściej gości na naszym stole :)
Lubię też na zimno - rybę po grecku, którą czasem robi moja mama i rybę po japońsku w wykonaniu teściowej :) Niestety przepisów nie mam.
napisał/a: Karolinka_U 2009-10-04 10:54
Ja uwielbiam rybe po grecku na ciepło oraz rybe zapiekaną w serze

Zapiekanka rybna

Składniki (na 6 porcji):
60 dag filetów rybnych
1 kostka rosołowa
2 jajka
10 dag żółtego sera
1 łyżka masła
bazylia

Przygotowanie:
Wode zagotować z kostką rosołową, wrzucić filety, ugotować. Rybę podzielić na kawałki; jajka wybic, przyprawić sola i wymieszać. Zaroodporne naczynie natłuścić masłem, wyłożyc do niego rybe, zalać masą jajeczną, posypac startym serem i bazylią. Wstawić do nagrzanego piekarnika , zapiekac ok. 20 min.
napisał/a: Monini 2009-10-04 11:06
Ja ostatnio robiłam fileta z łososia w sosie śmietankowo-ziołowym, ale sosik był z torebki, za to wyszło pycha
napisał/a: szprycha1 2009-10-04 11:32
Ja i moj M. uwielbiamy ryby wszystkie ja to mam bardziej ulubione i mniej jak kazdy za to M. wciaga wszystkie lubimy dorsza, lososia, szczupaka i morszczuka no i pange za kazdym razem staram sie na inne sposoby albo w sosiku z piekarnika albo smazona albo lubie jeszcze to sie nazywa FishPie takie ala ciasto z ryba czyli jest ryba w srodku z dodatkami :)
napisał/a: lady-k 2009-10-04 17:31
Widzę, że na forum udziela się coraz więcej ludzi:) jestem bardzo zadowolony! A jeszcze mam jedno pytanie, czy kupując rybę to wybieracie z jakiejś firmy, czy może w zwykłym rybnym czy jak to u Was jest?
napisał/a: tekla_j 2009-10-04 17:40
to zależy, lubię wybierać świeżą rybkę w sklepie rybnym, choc juz nie raz trafilam na niezbyt swieza. dlatego ostatnio stawiam na puszkowane dania z ryb. jest jedna firma ktora wlasnie ma sporo roznych produktow ale zapomnialam nazwy
napisał/a: slawko3 2009-10-20 09:33
Ja uwielbiam
Ryba zapiekana w sosie chrzanowym

Przepis


SKŁADNIKI:

1 kg ryby, 1 łyżka masła, 1 szklanka śmietany lub 1/2 mleka i śmietany, 1/2 łyżki mąki, 2 żółtka, 2 łyżki utartego chrzanu, sól, cukier

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Rybę posolić i ułożyć na żaroodpornym naczyniu posmarowanym tłuszczem.Powierzchnię ryby posmarować pozostałym masłem, wstawić do gorącego piekarnika i szybko zrumienić. Wyjąć, zalać sosem przyrządzonym jak niżej: mąkę wymieszać ze śmietaną, podgrzewać do zgęstnienia, wymieszać z żółtkami, dodać połowę chrzanu, posolić, dodać odrobinę cukru. Zalaną sosem rybę wstawić ponownie do piekarnika i posypać pozostałym chrzanem. Zrumienić. Podawać z pieczonymi ziemniakami i surówką.

[Mod: reklama usunięta]
napisał/a: Misia7 2009-10-20 10:31
Ja robię zapiekankę z ryby. Jej składniki to makaron, jajko, ser żółty, marchewka i ketchup do smaku no i oczywiście ryba.
Poza tym prawie co piątek jest na obiad ryba smażona z ziemniakami i jakąś surówką.
napisał/a: joanka231 2009-10-27 09:21
a ja pieke dzwonki z lososia z duza iloscia ziol i cytryna pycha
napisał/a: ~gość 2010-01-12 21:33
Wartości odżywcze ryb



Znaczenie ryb jako produktu spożywczego stale rośnie i na całym świecie można zaobserwować tendencje do zwiększania ich konsumpcji. Ryby są źródłem wielu cennych składników odżywczych: zalicza się je do grupy produktów wysoko białkowych, zawierają tłuszcze i rozpuszczalne w nich witaminy A, D i E oraz witaminy z grupy B, a także składniki mineralne, głównie wapń, jod i fosfor.


Białko ryb jest pełnowartościowe, zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, jest tak samo — lub nawet lżej — strawne i przyswajalne jak białko mięsa chudych zwierząt rzeźnych. 120 g części jadalnych ryby może zastąpić 100 g mięsa lub 120 g twarogu, albo 400 g mleka.


Tłuszcz ryb, dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych ma konsystencję ciekłą i dlatego jest łatwo strawny oraz dobrze przyswajalny.


Zawartość składników mineralnych w rybach jest na ogół wyższa niż w mięsie zwierząt rzeźnych.



Pod względem ilości składników odżywczych ryby morskie nie ustępują słodkowodnym, a niejednokrotnie je przewyższają. Mają na ogół więcej witamin i składników mineralnych (szczególnie jodu). Mięso ryb ma duże znaczenie w żywieniu dzieci i młodzieży, a także w żywieniu ludzi chorych.


W różnych krajach prowadzi się badania i eksperymenty dotyczące spożycia ryb. Stwierdzono, że zachorowalność u osób stosujących dietę rybną jest znacznie niższa, a przeciętna osiągniętego wieku — dużo wyższa. Oprócz wymienionych wartości odżywczych ryby mają również duże walory smakowe. Mimo to wartość odżywcza mięsa ryb jest w Polsce nadal niedoceniana.



Zależnie od zawartości tłuszczu ryby można podzielić na:


chude: szczupak, sandacz okoń, dorsz, pagrus, granik i kulbin; mają one zastosowanie w żywieniu dietetycznym ludzi chorych;
średnio tłuste: leszcz, karaś, płoć, lin, pstrąg, sielawa, sieja, certa, karp, miętus, sum, karmazyn, dorada, pałasz, konger, flądra, turba, solą i makrela;
tłuste: węgorz, łosoś, niektóre gatunki śledzi, halibut (niebieski i biały) oraz piotrosz z połowów zimowych.


Zawartość tłuszczu w mięsie ryb (szczególnie morskich) zmienia się zależnie od pory połowów. I tak, ryby zaliczane często do średnio tłustych, poławiane w okresie zimy, zawierają tyle tłuszczu, że można je zaliczyć do tłustych (karp, sum, piotrosz).