kilka przepisow na sniadania!!!
napisał/a:
iza19821
2007-02-14 08:27
[glow=red:0f2786d50a]Pizza jajeczna[/glow:0f2786d50a]
Składniki:
- boczek wędzony lub szynka
- jajka
- żółty ser
- ketchup
Na rozgrzaną patelnię kładziemy plasty boczku (szynki), tak aby przykrył całą powierzchnię patelni i chwilę smażymy. Następnie jajka rozbite, przyprawione i rozstrzepane w szklance wylewamy na boczek (szynkę) a na wierzchu posypujemy startym serem. Przykrywamy patelnię pokrywką i pieczemy pizzę na malutkim ogniu aż ser się rozpuści a jajka ściągną. Całość na telerzu smarujemy ketchupem. Oczywiście według uznania można dodać pomidory itp.
[glow=blue:0f2786d50a]Hamerykańskie "pankejksy"[/glow:0f2786d50a]
1 szklanka przesianej mąki tortowej
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
2 lekko ubite jajka
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1/2 szklanki wody mineralnej niegazowanej
2 łyżki stołowe masła
tłuszcz do smażenia
Wymieszać jajka, jogurt oraz wodę. Dodać stopione (nie gorące!) masło. W drugim naczyniu wymieszać pozostałe płynne składniki. Do suchych składników wlać składniki płynne i wymieszać (tak samo postępuje się przy muffinkach ). Smażyć małe placuszki (na przykład na maśle lub oleju), podawać z syropem klonowym lub sosem owocowym.
[glow=violet:0f2786d50a] Omlet z fetą[/glow:0f2786d50a]
6 jaj
1 łyżeczka masła
ser feta
Jajka rozbełtać widelcem. Nie solić. Na rozgrzanym na patelni maśle ułożyć równomiernie pokrojoną w plastry fetę, smażyć, aż nabierze lekko złotego koloru. Wtedy wlać jajka i smażyć. Na wierzch można położyć usmażone albo świeże pomidory, a najlepsze są takie z zalewy - suszone w słońcu.
[glow=brown:0f2786d50a]pasty na chleb[/glow:0f2786d50a]
Na pewno każda ma jakąś ulubioną. Ja mam kilka ulubionych. A tutaj kilka propozycji:
*ser żółty, majonez, szczypiorek, biały ser , rzodkiewki, ogórek, papryka
*biały ser, rybka z puszki, cebulka, sól, pieprz
*makrela wędzona , majonez, szczypiorek lub cebula, sól, pieprz
*jajka na twardo, cebulka lub szczypiorek, majonez, musztarda, sól, pieprz
* boczek wędzony – zmielony z musztardą,
*zimna wątróbka smażona (zazwyczaj resztka z obiadu) zmielona ze smażoną cebulką
*tuńczyk z puszki, majonez, szczypiorek, sól, pieprz
*kurczak na zimno (resztka), majonez, szczypiorek, ogórek konserwowy drobno posiekany, sól, pieprz
*rybka wędzona, jajko na twardo, cebulka, majonez, sól i pieprz;
*biały ser, szczypiorek, rzodkiewka , sól i pieprz
*makrela wędzona , jajko na twardo , ogórek kiszony , majonez , ketchup do smaku ,pieprz
*jaja na twardo , cebulka , kawałek szynki starty na grubej tarce , majonez , sól ziołowa , pieprz , szczypiorek posiekany
*ser feta, czosnek, zielenina
CDN.
Składniki:
- boczek wędzony lub szynka
- jajka
- żółty ser
- ketchup
Na rozgrzaną patelnię kładziemy plasty boczku (szynki), tak aby przykrył całą powierzchnię patelni i chwilę smażymy. Następnie jajka rozbite, przyprawione i rozstrzepane w szklance wylewamy na boczek (szynkę) a na wierzchu posypujemy startym serem. Przykrywamy patelnię pokrywką i pieczemy pizzę na malutkim ogniu aż ser się rozpuści a jajka ściągną. Całość na telerzu smarujemy ketchupem. Oczywiście według uznania można dodać pomidory itp.
[glow=blue:0f2786d50a]Hamerykańskie "pankejksy"[/glow:0f2786d50a]
1 szklanka przesianej mąki tortowej
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
2 lekko ubite jajka
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1/2 szklanki wody mineralnej niegazowanej
2 łyżki stołowe masła
tłuszcz do smażenia
Wymieszać jajka, jogurt oraz wodę. Dodać stopione (nie gorące!) masło. W drugim naczyniu wymieszać pozostałe płynne składniki. Do suchych składników wlać składniki płynne i wymieszać (tak samo postępuje się przy muffinkach ). Smażyć małe placuszki (na przykład na maśle lub oleju), podawać z syropem klonowym lub sosem owocowym.
[glow=violet:0f2786d50a] Omlet z fetą[/glow:0f2786d50a]
6 jaj
1 łyżeczka masła
ser feta
Jajka rozbełtać widelcem. Nie solić. Na rozgrzanym na patelni maśle ułożyć równomiernie pokrojoną w plastry fetę, smażyć, aż nabierze lekko złotego koloru. Wtedy wlać jajka i smażyć. Na wierzch można położyć usmażone albo świeże pomidory, a najlepsze są takie z zalewy - suszone w słońcu.
[glow=brown:0f2786d50a]pasty na chleb[/glow:0f2786d50a]
Na pewno każda ma jakąś ulubioną. Ja mam kilka ulubionych. A tutaj kilka propozycji:
*ser żółty, majonez, szczypiorek, biały ser , rzodkiewki, ogórek, papryka
*biały ser, rybka z puszki, cebulka, sól, pieprz
*makrela wędzona , majonez, szczypiorek lub cebula, sól, pieprz
*jajka na twardo, cebulka lub szczypiorek, majonez, musztarda, sól, pieprz
* boczek wędzony – zmielony z musztardą,
*zimna wątróbka smażona (zazwyczaj resztka z obiadu) zmielona ze smażoną cebulką
*tuńczyk z puszki, majonez, szczypiorek, sól, pieprz
*kurczak na zimno (resztka), majonez, szczypiorek, ogórek konserwowy drobno posiekany, sól, pieprz
*rybka wędzona, jajko na twardo, cebulka, majonez, sól i pieprz;
*biały ser, szczypiorek, rzodkiewka , sól i pieprz
*makrela wędzona , jajko na twardo , ogórek kiszony , majonez , ketchup do smaku ,pieprz
*jaja na twardo , cebulka , kawałek szynki starty na grubej tarce , majonez , sól ziołowa , pieprz , szczypiorek posiekany
*ser feta, czosnek, zielenina
CDN.
napisał/a:
samsam
2007-02-14 10:18
izabela1982, super przepisy. Muszę koniecznienwypróbować tą pizzę jajeczną.
Cgyba jesteś dobrą gospodynią, co???
Twój mężuś ma z Tobą dobrze
Cgyba jesteś dobrą gospodynią, co???
Twój mężuś ma z Tobą dobrze
napisał/a:
iza19821
2007-02-14 10:51
Lubie przebywac w kuchni i eksperymentowac Nowe przepisy .
A czy moj maz ma sie ze mna dobrze...to czemu jego oto zapytac.....ale chyba Tak.
A czy moj maz ma sie ze mna dobrze...to czemu jego oto zapytac.....ale chyba Tak.
napisał/a:
agnieszka311
2007-02-15 18:36
super ten przepis. tylko ja bym sie z niego pozbyla tego tunczyka
napisał/a:
Kashyw
2007-02-22 13:46
Izabela! Super przepisy! Zwłaszcza pizza jajeczna (uwielbiam jajka) i omlet z fetą. Muszę wypróbować koniecznie.Aleś mi smaka teraz narobiła, a dopiero co pączka zjadłam
napisał/a:
~gość
2007-02-23 00:28
ja lubie takie szybkie potrawy rano
robie pare kanapek z zoltym serem i na to klade szynke, poczym klade je na patelni- lekko sie przypieka a dzieki szynce nie ma problemu z roztopionym serem,
do tego dorzucam pare swiezych warzyw - pomidory, ogorki itd
wiem ze nie jest wyszukane ale bardzo mi sie to podoba
inne przepisy skopiuje od Was
pozdrawiam
robie pare kanapek z zoltym serem i na to klade szynke, poczym klade je na patelni- lekko sie przypieka a dzieki szynce nie ma problemu z roztopionym serem,
do tego dorzucam pare swiezych warzyw - pomidory, ogorki itd
wiem ze nie jest wyszukane ale bardzo mi sie to podoba
inne przepisy skopiuje od Was
pozdrawiam
napisał/a:
Kashyw
2007-02-23 10:34
Ja w tygodniu rzadko mam czas na śniadanie i bardzo często nie jem go w domu. Dopiero na uczelni jak już mi burczy w brzuchu kupuję sobie jakąś bułeczkę.
Ale jak przychodzi weekend, wtedy coś robię. Bardzo lubię w niedzielę kanapki z serkiem, pomidorkiem, ogórkiem, do tego jajko na miękko i może być kiełbaska gotowana (np. frankfurterka). No a w sobotę np. jajecznica z boczkiem lub szynką:)...pycha....
hm... aż sobie sama narobiłam, bo jak na razie zjadłam teraz na śniadanie tylko jogurt
ale pomarzyć można zawsze
Ale jak przychodzi weekend, wtedy coś robię. Bardzo lubię w niedzielę kanapki z serkiem, pomidorkiem, ogórkiem, do tego jajko na miękko i może być kiełbaska gotowana (np. frankfurterka). No a w sobotę np. jajecznica z boczkiem lub szynką:)...pycha....
hm... aż sobie sama narobiłam, bo jak na razie zjadłam teraz na śniadanie tylko jogurt
ale pomarzyć można zawsze
napisał/a:
Marusia
2007-02-25 21:12
Izabela, chętnie skorzystam z twoich przepisów na pasty :)
napisał/a:
iza19821
2007-02-26 07:05
prosze bardzo w pozniejszym czasie zamieszcze inne
napisał/a:
~gość
2007-03-01 15:23
Podobnie jak Kashyw w tygdniu nie mam czasu na robienie i jedzenie śniadanka rano, bo wstaję dość wcześnie, a z samego rana i tak nie jestem w stanie nic przełknąć. Ale w weekend chętnie jem rano jajecznicę (może być na szynce, boczku, pomidorze, cebulce w sumie to obojętne) albo moje ulubione jajka sadzone. Lubię też wszelkiego rodzaju pasty i kanapki z pomidorem posypane koperkiem. Ale się zrobiłam głodna .
napisał/a:
noemi4
2007-03-22 23:40
A ja polecam chleb obtoczony w jajku zmieszanym z mlekiem i podsmażony na patelni. Szybciutkie do przygotowania, a urozmaica codzienne śniadania (bo ja zazwyczaj jem rano kanapki). Takie grzaneczki doskonałe są na słodko - z miodem, dżemem lub nutellą, chociaż bez dodatków też niczego sobie Nadaje się do tego również chleb który nie jest już całkiem świeży.
napisał/a:
marteczka3
2007-03-22 23:47
brzmi nieźle! odzwyczailam sie od tego typu sniadan, i jak mama mi w domu serwuje jajecznice to sie nadziwic nie moge (tylko rogalik & kawa tutaj), ale brzmi smacznie... musze sprobowac, jak bede miec chwile;) przed zajeciami jakos nie idzie wstawanie wczesniej i kucharzenie ;)