kilka przepisow na sniadania!!!
napisał/a:
adison1
2010-08-23 22:46
Ja zastąpiłam tosty i chleb [Mod: reklama usunięta] - uwielbiam popcornowe i wieloziarniste. Do tego różne pasty na bazie serka homogenizowanego - z rzodkiewką i szczypiorkiem, albo z tuńczykiem i jajkiem itp. Do tego kefir i kawa do kubka termicznego i wio do roboty. Trzy zalety - nie są takie tuczące te kanapeczki jak na bazie chleba czy bułek, są wg mnie dużo smaczniejsze (z tydzień się oswajałam z brakiem pieczywa w diecie) no i najważniejszy - oszczędność czasu! Nie muszę już rano biegać po świeże pieczywo, bo mam zapas [Mod: reklama usunięta] :) Polecam taką zamianę
napisał/a:
Dona
2011-04-06 14:51
Nie mam czasu rano robić śniadania :(
napisał/a:
gabby00
2011-04-09 20:24
Najbardziej lubię robić samodzielnie mieszanki musli :) Biorę zwykłe płatki kukurydziane, suszone plasterki owoców (można kupić w marketach), dodaję ulubione orzechy, wsypuję do jogurtu naturalnego, mieszam i voila!
napisał/a:
Mniamek1
2011-04-12 12:24
dobrym pomysłem na śniadanie jest owsianka np z owocami. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu a do tego zdrowa. Płatki owsiane zawierają dużo błonnika, są sycące i dodają energii. To zdecydowani dobry wybór na śniadanie:D
napisał/a:
Dona
2011-04-19 15:24
Fajnie brzmi, ale nie lubię jogurtów, ani płatków :(
napisał/a:
errr
2011-04-19 17:47
o paście jajecznej nikt nie wspominał.
Gotuję dwa-trzy jajka
kroję w drobniutką kosteczkę lub miażdżę łyżeczką w miseczce
dodaję łyżkę- dwie dobrego majonezu
szczyptę soli
szczyptę pieprzu
wiosna idzie to dorzucę jeszcze szczypiorku lub cebulki na wierzch
mój mąż mógłby to jeść codziennie
Gotuję dwa-trzy jajka
kroję w drobniutką kosteczkę lub miażdżę łyżeczką w miseczce
dodaję łyżkę- dwie dobrego majonezu
szczyptę soli
szczyptę pieprzu
wiosna idzie to dorzucę jeszcze szczypiorku lub cebulki na wierzch
mój mąż mógłby to jeść codziennie
napisał/a:
~gość
2011-04-20 23:04
Ja robię bez majonezu, tylko z serkiem topionym i też jest przepyszna
Uwielbiam też pastę z tuńczyka:
tuńczyka rozdrabniamy widelcem, dodajemy do niego pokrojoną drobniutko w kostkę cebulkę, troszkę soku z cytryny, trochę majonezu i musztardy, doprawiamy solą pieprzem i zajadamy
Na wiosenne śniadanka polecam również twarożek z jogurtem lub śmietanką i rzodkieweczką
napisał/a:
*EDyTA*
2011-04-22 11:08
Marmuzia, kwiatlotosu, ja też robię pastę jajeczną, ale jajka trę na tartce o grubych oczkach i tak samo ser żółty pół na pół z jajkiem i majonez, sól, pieprz też jest pyszna
napisał/a:
tratva
2011-04-28 00:36
U mnie to zależy od dnia i od tego co akurat jest w lodówce ;) Czasem tosty, czasem płatki, czasem jakaś wypasiona kanapka (szynka+ser+pomidor+sałata+ogórek itd). Jogurt to za mało, za pół godziny byłabym znowu głodna.
Zwykle rano nie chce mi się wstać żeby coś przyrządzać, więc potrawy typu jajecznica czy twarożek odpadają. Chociaż ostatnio wyczaiłam, że jedna z firm wprowadziła taki twarożek z grubo krojonymi warzywami - dobrze doprawiony i super zastępuje domowy, nawet na zajęcia na uczelnię go czasem biorę bo jest wygodnie zapakowany
Zwykle rano nie chce mi się wstać żeby coś przyrządzać, więc potrawy typu jajecznica czy twarożek odpadają. Chociaż ostatnio wyczaiłam, że jedna z firm wprowadziła taki twarożek z grubo krojonymi warzywami - dobrze doprawiony i super zastępuje domowy, nawet na zajęcia na uczelnię go czasem biorę bo jest wygodnie zapakowany
napisał/a:
rossweet
2015-04-10 13:45
Tosty francuskie idealnie nadają się na szybkie śniadanie
Takie śniadanie jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Tosty obtoczone w jajku z cukrem obsmażamy z obu stron na patelni i jeszcze ciepłe polewamy syropem klonowym. Ich idealnym dopełnieniem są plasterki bananów i pokruszone orzechy.
[mod:Reklama usunięta]
Takie śniadanie jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Tosty obtoczone w jajku z cukrem obsmażamy z obu stron na patelni i jeszcze ciepłe polewamy syropem klonowym. Ich idealnym dopełnieniem są plasterki bananów i pokruszone orzechy.
[mod:Reklama usunięta]
napisał/a:
madamo
2016-04-26 01:57
Ja polecam na śniadanko omlet z kozim serem chavroux i pieczonymi warzywami :) Pychotka
Składniki na 1 porcję:
1 ser pleśniowy kozi Chavroux (rolada),
3 jajka,
kilka łódeczek dyni Hokkaido,
pół papryki,
listki bazylii,
oliwa,
zioła prowansalskie.
Przygotowanie:
Dynię i paprykę kroimy w kawałki: dynie w cienkie łódeczki, a paprykę w kostkę. Warzywa przekładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy oliwą i doprawiamy suszonymi ziołami. Pieczemy do miękkości (ok. 30 minut). Jajka wbijamy do miseczki; mieszamy i solimy. Masę wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy omlet. Pod koniec smażenia układamy plastry koziego sera, warzywa oraz bazylię. Zawijamy omlet na pół i gotowe:)
Składniki na 1 porcję:
1 ser pleśniowy kozi Chavroux (rolada),
3 jajka,
kilka łódeczek dyni Hokkaido,
pół papryki,
listki bazylii,
oliwa,
zioła prowansalskie.
Przygotowanie:
Dynię i paprykę kroimy w kawałki: dynie w cienkie łódeczki, a paprykę w kostkę. Warzywa przekładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy oliwą i doprawiamy suszonymi ziołami. Pieczemy do miękkości (ok. 30 minut). Jajka wbijamy do miseczki; mieszamy i solimy. Masę wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy omlet. Pod koniec smażenia układamy plastry koziego sera, warzywa oraz bazylię. Zawijamy omlet na pół i gotowe:)
napisał/a:
heya
2016-06-08 23:15
Bardzo fajne przepisy, trzeba wypróbować