jajecznice
napisał/a:
monikaderc
2011-08-11 16:00
Macie jakieś ulubione? Może takie mniej typowe?
Ja uwielbiam jajecznicę z wędzonym łososiem i odrobiną masła :)
albo jajecznicę z białym serem i toną pieprzu :)
Ja uwielbiam jajecznicę z wędzonym łososiem i odrobiną masła :)
albo jajecznicę z białym serem i toną pieprzu :)
napisał/a:
~gość
2011-08-11 20:46
jadłam wiele jajecznic, wiele wariantów.
I uważam że najlepsza jest taka na SPOREJ ilości prawdziwego masła, z niewielką ilością soli, bez pieprzu, ze szczypiorkiem.
Ostatnio spróbowałam zrobić jajecznicę na serku mascarpone i wyszła pysznie kremowa- polecam!
I uważam że najlepsza jest taka na SPOREJ ilości prawdziwego masła, z niewielką ilością soli, bez pieprzu, ze szczypiorkiem.
Ostatnio spróbowałam zrobić jajecznicę na serku mascarpone i wyszła pysznie kremowa- polecam!
napisał/a:
kwiatlotosu2
2011-08-12 01:43
Tzn jak? dodajesz serek do jajecznicy?
A ja lubię jajecznicę na mleku. Jest lżejsza niż na maśle i smakuje równie pysznie
napisał/a:
daffodil1
2011-08-12 12:26
M uwielbia z cebulką, szynką, serem żółtym, pomidorami, oliwkami i papryką :D - tzn. full wypas :P
napisał/a:
~gość
2011-08-12 12:33
Ja nie wiem, która jest moja ulubiona, ale najczęściej królują warianty:
- z samą cebulką,
- z cebulą i wędliną,
- z kurkami,
- z cebulą i pomidorami,
- ze szczypiorkiem
Obowiązkowo musi być sporo świeżo zmielonego pieprzu.
- z samą cebulką,
- z cebulą i wędliną,
- z kurkami,
- z cebulą i pomidorami,
- ze szczypiorkiem
Obowiązkowo musi być sporo świeżo zmielonego pieprzu.
napisał/a:
monikaderc
2011-08-12 12:37
ja też taką uwielbiam, chociaż ja (za przeproszeniem :P) pieprzę
i też mam swój FULL WYPAS: parówka, cebula, czosnek, pomidor i chili!
Dołączam się do pytania o serek mascarpone i dodaję nowe do kurek. Kurki najpierw trzeba ugotować, nie?
napisał/a:
daffodil1
2011-08-12 12:52
eee chyba nie, co? ;)
a ja szczerze to najbardziej lubię z cebulką i koniec ;)
a M jeszcze dodaje tonę majeranku...ale on to do wszystkiego dodaje majeranek :P
a ja szczerze to najbardziej lubię z cebulką i koniec ;)
a M jeszcze dodaje tonę majeranku...ale on to do wszystkiego dodaje majeranek :P
napisał/a:
~gość
2011-08-12 12:56
Nie. Im wystarczy na patelni max. 5 minut, tylko tyle żeby odparowała z nich woda. Do tego można jeszcze dodać drobno posiekaną szalotkę i duuużo pieprzu. Kurki zdecydowanie lubią pieprz :)
napisał/a:
monikaderc
2011-08-12 13:05
Miśka27, dzięki
PS. Założenie tego wątku było koszmarny błędem. Czytam i jeść mi się chce :(
PS. Założenie tego wątku było koszmarny błędem. Czytam i jeść mi się chce :(
napisał/a:
~gość
2011-08-12 13:20
A mi się zachciało jajecznicy ;)
napisał/a:
~gość
2011-08-12 13:31
wszystko o czym piszecie jest bardzo smaczne- uwielbiam jajecznicę....chyba sobie zaraz zrobię
kurki wolę jeść w wersji- fakt, mozno popierprzonej, z cebulką, duszone NA MAŚLE prawdziwym, ze świezym pieczywem...jajko mi psuje smak...taki zapychacz
Czosnek uwielbiam i dodaje go prawie wszedzie ale w jajecznicy mi wybitnie nie pasuje.
lubie jajecznicę z pomidorami i szczypiorkiem- to mój wariant B , który jadam najczęściej dla urozmaicenia...
Cebula jest ok, ale ma za bardzo intensywny smak i zabija smak jajka.... wolę świeży szczypiorek dodany pod sam koniec.
fjaril naranja_d serek mascarpone użyłam, bo akurat miałam go otwartego w lodówce z poprzedniego dnia, a że lubię eksperymentować postanowiłam spróbować. Serek ten (jesli może jadłyście go kiedyś samego z paczuszki) smakuje...jak masło, tylko bardziej kremowe.... na patelni (ale z bardzo małym płomieniem!!!!!!!!) roztapia się jak masło i zachowuje się jak masło. Dodałam go sporo- jakieś 2 kopiate łyżki na jajecznice z dwóch jaj
To coś pomiędzy jajecznicą na maśle a jajecznicą na mleku (która jest bardzo puszysta i delikatna)- dla mnie serek mascarpone w jajecznicy okazał się odkryciem i uważam że jest IDEALNYM wręcz połączeniem
W jajecznicy tej nie czuć SERA, czuć krem, masełko, śmietankę.... nie wiem jak to opisać....
Ale nauczona doświadczeniem i zainspirowana prawdziwymi światowymi mistrzami kuchni uważam że jednym z najważniejszych składników w kuchni jest po prostu MASŁO. Mascarpone jest czymś delikatniejszym.
BROŃ BOŻE jajecznica na oleju...bleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
kurki wolę jeść w wersji- fakt, mozno popierprzonej, z cebulką, duszone NA MAŚLE prawdziwym, ze świezym pieczywem...jajko mi psuje smak...taki zapychacz
Czosnek uwielbiam i dodaje go prawie wszedzie ale w jajecznicy mi wybitnie nie pasuje.
lubie jajecznicę z pomidorami i szczypiorkiem- to mój wariant B , który jadam najczęściej dla urozmaicenia...
Cebula jest ok, ale ma za bardzo intensywny smak i zabija smak jajka.... wolę świeży szczypiorek dodany pod sam koniec.
fjaril naranja_d serek mascarpone użyłam, bo akurat miałam go otwartego w lodówce z poprzedniego dnia, a że lubię eksperymentować postanowiłam spróbować. Serek ten (jesli może jadłyście go kiedyś samego z paczuszki) smakuje...jak masło, tylko bardziej kremowe.... na patelni (ale z bardzo małym płomieniem!!!!!!!!) roztapia się jak masło i zachowuje się jak masło. Dodałam go sporo- jakieś 2 kopiate łyżki na jajecznice z dwóch jaj
To coś pomiędzy jajecznicą na maśle a jajecznicą na mleku (która jest bardzo puszysta i delikatna)- dla mnie serek mascarpone w jajecznicy okazał się odkryciem i uważam że jest IDEALNYM wręcz połączeniem
W jajecznicy tej nie czuć SERA, czuć krem, masełko, śmietankę.... nie wiem jak to opisać....
Ale nauczona doświadczeniem i zainspirowana prawdziwymi światowymi mistrzami kuchni uważam że jednym z najważniejszych składników w kuchni jest po prostu MASŁO. Mascarpone jest czymś delikatniejszym.
BROŃ BOŻE jajecznica na oleju...bleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
napisał/a:
monikaderc
2011-08-12 13:50
o fe! Jak smażyć na czymś innym niż maśle to tylko na wytopionym boczku albo kiełbasce :D